u ispitivanje uključeno 130 pacijenata

Prvo svjetsko mRNA cjepivo protiv raka pluća započelo kliničko ispitivanje

cjepivo
Sanjin Strukic/Pixsell
23.08.2024.
u 17:32

Liječnici su započeli ispitivanje prvog mRNA cjepiva protiv raka pluća na pacijentima, što stručnjaci opisuju kao "revolucionarni" korak u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Cjepivo, poznato kao BNT116 kojeg je razvila kompanija BioNTech, ima potencijal da spasi tisuće života, tvrde znanstvenici.

Rak pluća ostaje vodeći uzrok smrti od raka širom svijeta, s oko 1,8 milijuna smrtnih slučajeva svake godine. Posebno su loši izgledi za preživljavanje kod pacijenata s uznapredovalim oblicima bolesti, kada se tumori prošire na druge dijelove tijela, piše N1.

Međutim, novi oblik liječenja nazvan BNT116 ima za cilj promjenu te statistike.

Cjepivo djeluje tako što obučava imuni sustav da prepozna i napadne stanice raka, te spriječi njihov povratak. Ovaj pristup koristi tehnologiju glasničke RNK (mRNA), slično kao cjepiva protiv Covida. Konkretno, BNT116 je osmišljen za liječenje nesitnostaničnog raka pluća (NSCLC), najčešćeg oblika ove bolesti.

Prvo svjetsko kliničko ispitivanje faze 1, započelo je u 34 istraživačka centra u sedam zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Njemačku, Mađarsku, Poljsku, Španjolsku i Tursku. U Velikoj Britaniji, šest istraživačkih lokacija sudjeluje u ispitivanju, a prvi pacijent je primio cjepivo u utorak, prenosi britanski list Guardian.

Ukupno će oko 130 pacijenata, uključujući one u ranim fazama bolesti prije operacije ili radioterapije, kao i one s uznapredovalim ili povratnim rakom, biti uključeno u ispitivanje.

“Ulazimo u uzbudljivu novu eru mRNA imunoterapijskih kliničkih ispitivanja za liječenje raka pluća”, izjavio je profesor Siow Ming Lee, konzultant medicinske onkologije u University College London Hospitals NHS fondacije, koja vodi ispitivanje u Velikoj Britaniji. “Ova tehnologija je sljedeća velika faza u liječenju raka.”

Janusz Racz, 67-godišnji znanstvenik iz Londona, prvi je pacijent u Velikoj Britaniji koji je primio ovo cjepivo. Raczu, koji se bavi umjetnom inteligencijom, dijagnosticiran je tumor u svibnju, nakon čega je započeo kemoterapiju i radioterapiju. Inspiriran svojom profesijom, odlučio je sudjelovati u ispitivanju.

“Kao znanstvenik, razumijem da napredak u medicini leži u voljnosti ljudi da sudjeluju u istraživanjima”, rekao je Racz. “Ova nova metoda bi mi mogla biti od velike pomoći, jer mi nudi mogućnost da se riješim raka, ali i da doprinesem razvoju tretmana koji bi mogli spasiti mnoge živote.”

Racz je primio šest uzastopnih injekcija tijekom 30 minuta u Nacionalnom institutu za klinička istraživanja UCLH. Svaka injekcija sadržavala je različite RNA sekvence. On će nastaviti primati cjepivo svakog tjedna idućih šest tjedana, a zatim svaka tri tjedna tijekom sljedeća 54 tjedna.

Profesor Lee je optimističan u pogledu rezultata: “Nadamo se da će ovaj dodatni tretman spriječiti povratak raka, jer kod mnogih pacijenata s rakom pluća, čak i nakon operacije i zračenja, bolest se vraća”.

Stručnjaci vjeruju da bi uspjeh ovog ispitivanja mogao dovesti do uvođenja cjepiva kao standardnog tretmana širom svijeta, značajno poboljšavajući stope preživljavanja kod pacijenata s rakom pluća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije