Istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo kako ispitanici očekuju plaću minimalno od 2000 do 3000 eura

Radnicima iz BiH za rad najprivlačnije Slovenija i Hrvatska, u njima bi više od polovine trajno ostalo

20.07.2024.
u 17:15

Slovenija je najpoželjnija zemlja za rad u regiji među radnicima BiH koji su sudjelovali u posljednjem istraživanju portala MojPosao.ba. Tako se izjasnilo 61 posto ispitanika. Na drugom mjestu je Hrvatska u koju bi se radi posla odselilo 55 posto ispitanika, slijedi Srbija s devet posto, Crna Gora sa šest posto, Albanija dva posto i Sjeverna Makedonija s jedan posto, piše Večernji list BiH. Ključni motivatori zbog kojih državljani BiH traže poslovne prilike u zemljama regije su, kako navode, bolje plaće, kao i životni i radni uvjeti. Među motivatorima još su i socijalna sigurnost, sigurnost obitelji te profesionalni razvoj.

Koje poslove najviše traže

Istraživanje je otkrilo da su ispitanici najviše zainteresirani za rad u sektorima ugostiteljstva, IT-ja, građevinarstva, medicine te prometa i logistike. Iz navedenih sektora i u ovoj godini veći broj zanimanja smatra se najtraženijima, odnosno deficitarnim za određene industrije. - Glavni razlozi za traženje posla izvan granica BiH, ali i unutar regije, uključuju profesionalni razvoj, bolje radne uvjete i socijalnu sigurnost. Naši radnici traže konkurentne plaće, sigurnost posla i mogućnost profesionalnog usavršavanja od potencijalnih poslodavaca u zemljama regije - navodi se na portalu MojPosao.ba. Nadalje, kako su pokazali rezultati istraživanja, većina ispitanika spremna je trajno raditi u zemljama regije - njih 53 posto, dok mnogi nisu sigurni bi li se ikada vratili u BiH. Dulje od pet godina u nekoj od zemalja regije spremno je raditi 24 posto ispitanika, dok je njih 9 posto za razdoblje rada od 3 do 5 godina. Jednak postotak državljana BiH u zemljama regije spreman je raditi od 1 do 3 godine, dok bi 5 posto ispitanika pristalo na rad kraći od godinu dana. Najveći broj ispitanika očekuje minimalnu plaću u rasponu od 2000 do 3000 eura. Ova očekivanja usklađena su s njihovom željom za boljim životnim standardom i radnim uvjetima. Naime, plaću višu od 3000 eura očekuje 16 posto ispitanika, a onu u rasponu od 2000 do 3000 eura 40 posto. Nešto manji postotak, odnosno 36 posto, ispitanika očekuje plaću u rasponu od 1500 do 2000 eura, dok ih 8 posto za svoj rad u nekoj od zemalja regije očekuje biti plaćeno najmanje od 1000 do 1500 eura.

Privlačenje i zadržavanje

Kako su naveli s portala MojPosao.ba, istraživanje se temelji na anketi od 2432 ispitanika iz BiH. Najveći broj ispitanika životne je dobi od 26 do 35 godina (39 posto), a potom od 36 do 45 godina (34 posto). U njemu je sudjelovalo i 13 posto ispitanika starih između 18 i 25 godina, 12 posto ispitanika u dobi između 46 i 55 godina te 2 posto onih starijih od 56 godina. Polovinu ispitanika čine visokoobrazovani, dok je, prema radnom statusu, 74 posto ispitanika zaposleno. Krajnji cilj ovog istraživanja bio je razumjeti motivacije i preferencije radnika iz BiH kako bi se identificirali ključni čimbenici koji ih potiču na traženje posla u susjednim zemljama te osigurati informacije koje će pomoći poslodavcima u regiji privući i zadržati talentirane radnike.

Podaci dobiveni ovim istraživanjem jasno pokazuju da bolje plaće i uvjeti rada privlače visokoobrazovane radnike iz BiH u Republiku Hrvatsku i Sloveniju, čineći te zemlje najpoželjnijim destinacijama za rad unutar regije, zaključili su s portala MojPosao.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?