Bajadera, uvijek rado viđena poslastica na stolu.
Sastojci:
Podloga:
– 300 g šećera
– 8 žlica vode
– 150 g mljevenih oguljenih badema
– 150 g keksa
– 15 g maslaca
Nadjev:
– 150 g šećera u prahu
– 100 g maslaca
– 100 g mljevenog keksa
– 50 g crne čokolade
– 1 žlica slatkog vrhnja
Glazura:
– 200 g crne čokolade
– 1 žlica ulja
– 1 dl slatkog vrhnja
– 20 oguljenih badema
Priprema:
Podloga:
Bademe za podlogu i kasnije posipanje staviti u kipuću vodu, ostaviti ih 10 minuta i skinuti im kožicu. Osušiti ih u pećnici na vrućem zraku.
Šećer staviti u vodu da prokuha.
U vrući sirup umiješati mljevene bademe, keks i maslac. Dobro promiješati da se sastojci spoje.
Smjesu ravnomerno rasporediti u kalup koji ste premazali maslacem. Ostaviti na hladnom da prenoći.
Nadjev:
Rastopiti na pari čokoladu uz dodatak slatkog vrhnja.
Pjenasto izmiksati šećer i omekšali maslac. Na kraju umiješati mljeveni keks i smjesu rastopljene čokolade i slatkog vrhnja.
Premazati nadjev preko podloge i ponovno staviti na hlađenje dok se ne stisne. Kad je dobro ohlađeno i prilično tvrdo, izrezati na male pravokutnike ili kocke, po želji.
Glazura:
Za glazuru otopiti čokoladu na pari uz dodatak slatkog vrhnja i ulja. Ostaviti da se malo ohladi, a zatim svaki preliti preko nadjeva.
Staviti na neku podlogu koju je potrebno prekriti papirom za pečenje. Po želji posuti sitno nasjeckanim bademima i ostaviti još neko vrijeme da se čokolada stisne.
Dobar tek!