Recept dana

Rado viđena poslastica - Bajadera s bademima

08.12.2021.
u 11:12

Bajadera, uvijek rado viđena poslastica na stolu.

Sastojci:

Podloga:

– 300 g šećera

– 8 žlica vode

– 150 g mljevenih oguljenih badema

– 150 g keksa

– 15 g maslaca

Nadjev:

– 150 g šećera u prahu

– 100 g maslaca

– 100 g mljevenog keksa

– 50 g crne čokolade

– 1 žlica slatkog vrhnja

Glazura:

– 200 g crne čokolade

– 1 žlica ulja

– 1 dl slatkog vrhnja

– 20 oguljenih badema

Priprema:

Podloga:

Bademe za podlogu i kasnije posipanje staviti u kipuću vodu, ostaviti ih 10 minuta i skinuti im kožicu. Osušiti ih u pećnici na vrućem zraku.

Šećer staviti u vodu da prokuha.

U vrući sirup umiješati mljevene bademe, keks i maslac. Dobro promiješati da se sastojci spoje.

Smjesu ravnomerno rasporediti u kalup koji ste premazali maslacem. Ostaviti na hladnom da prenoći.

Nadjev:

Rastopiti na pari čokoladu uz dodatak slatkog vrhnja.

Pjenasto izmiksati šećer i omekšali maslac. Na kraju umiješati mljeveni keks i smjesu rastopljene čokolade i slatkog vrhnja.

Premazati nadjev preko podloge i ponovno staviti na hlađenje dok se ne stisne. Kad je dobro ohlađeno i prilično tvrdo, izrezati na male pravokutnike ili kocke, po želji.

Glazura:

Za glazuru otopiti čokoladu na pari uz dodatak slatkog vrhnja i ulja. Ostaviti da se malo ohladi, a zatim svaki preliti preko nadjeva.

Staviti na neku podlogu koju je potrebno prekriti papirom za pečenje. Po želji posuti sitno nasjeckanim bademima i ostaviti još neko vrijeme da se čokolada stisne.

Dobar tek!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?