296 oboljelih

Raste broj zaražene djece morbilima u RS, u Bijeljini najviše oboljelih i s upalama pluća

07.08.2024.
u 15:32

Broj zaraženih morbilima u Republici Srpskoj je u porastu, a po posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo, službeno je evidentirano 296 oboljelih. Najveći broj ih je u Bijeljini i to 222.

Podaci se odnose zaključno s 2. kolovozom, a načelnica Konzultativno specijalističke službe Doma zdravlja Bijeljina, specijalistica pedijatrije i dijetoterapeutkinja dr. Stojanka Škorić za Fenu kaže da je u Bijeljini trenutno prijavljeno oko 300 zaraženih morbilima.

Najveći broj zaraženih su mlađa djeca i to uzrasta od jedne do četvrte godine.

- Broj zaraženih je sigurno još veći jer ima neprijavljenih slučajeva. Više oboljelih od službenih prijavljenih je u cijeloj  RS, samo što u Bijeljini zdravstveni nadzor najbolje funkcionira - objašnjava dr. Škorić.

Ona kaže da sva zaražena djeca nisu cijepljena i da je bilo nekoliko majki koje nisu primile drugu dozu u ratnom razdoblju.

- Za razliku od epidemije morbila u Bijeljini iz 2014. godine kada je bilo oko 1.000 zaražene djece, u aktualnoj imamo mnogo više djece koja završe s upalom pluća, što nas je iznenadilo. Nekoliko djece je hospitalizirano zbog komplikacija, ali nismo imali smrtnih slučajeva. Sve je pod strogim nadzorom - ističe dr Škorić.

Ona kaže da u Bijeljini ima trenutno jedan vrtić koji je pri kraju s mjerama nadzora, ali su se u međuvremenu pojavila još dva-tri vrtića s nekoliko zaražene djece.

Po njenim riječima, zaražena i necijepljena djeca moraju u izolaciju dok ne prođu simptomi, odnosno dok nadležni pedijatar ne da potvrdu da se dijete može vratiti u kolektivni smještaj. Nakon obolijevanja potrebno je da prođe najmanje tri mjeseca za cijepljenje.

Ona kaže da trenutno imaju veći odaziv roditelja koji dovode djecu na MRP cjepivo, odnosno cijepljenje protiv morbila, rubeola i zaušnjaka.

Svjetska zdravstvena organizacija u veljači je upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ako ne budu poduzete hitne preventivne mjere.

Morbili su visokozarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijeva najmanje 95 posto necijepljenih lica. Virus je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata nakon izlaganja necijepljene osobe.

U Institutu za javno zdravstvo RS podsjećaju da je cijepljenje protiv morbila, rubeola i patotitisa obavezno i da se imunizacijom postiže visok stupanj zaštite. Potrebno je da obuhvat cijepljenjem bude bar 95 posto, ali unazad nekoliko godina se sve smanjuje.

Prethodne godine je iznosio svega 62,7 posto, odnosno 76,03 posto drugom dozom. Prva doza je obavezna sa navršenom godinom dana, a druga pred polazak u prvi razred osnovne škole.

Zaražena osoba morbilima moći će zaraziti i do 18 osoba, naročito ako boravi u kolektivu, poput vrtića i škole.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije