posljedice suše i nestašice

Rastu cijene na tržnicama u BiH: Mahune i bijeli luk skuplji od mesa

povrće, tržnica
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
30.08.2024.
u 07:00

Na tržnicama u Sarajevu, Banja Luci i Bijeljini najjeftiniji su kupus, krumpir i paprika, dok je najviše novca potrebno izdvojiti za bijeli luk, čiji je kilogram od 8 do 10 maraka. Iznenađujuće je visoka i cijena mahune, koja dostiže i do 12 maraka

Natprosječno visoke temperature od početka godine ubrzale su vegetaciju povrća, pa se na tržnicama širom zemlje domaće povrće našlo nešto ranije nego inače. Dok trgovci ističu kako se cijene nisu drastično mijenjale, kupci se žale na visoke cijene, a neke vrste povrća, poput bijelog luka i mahune, čija nestašica vlada, skuplje su od mesa.

Na tržnici u Semberiji, najvećoj žitnici Bosne i Hercegovine, ovih dana veće gužve nego inače. Skupo, sve je skupo, rečenica je koja se najčešće može čuti od kupaca, javlja BHRT.

Trgovci kažu da je vegetacija ove godine poranila, te su visoke temperature napunile njihove stolove domaćim proizvodima koji dominiraju na tržnicama. Iz uvoza je tek poneko povrće i voće, poput grožđa i paprika.

Na tržnicama u Sarajevu, Banja Luci i Bijeljini najjeftiniji su kupus, krumpir i paprika, dok je najviše novca potrebno izdvojiti za bijeli luk, čiji je kilogram od 8 do 10 maraka. Iznenađujuće je visoka i cijena mahune, koja dostiže i do 12 maraka, ali, kako objašnjavaju trgovci, razlog tome je suša i nestašica.

- Sve je naše osim limuna, naranče i banana, ima talijansko grožđe, ima i hercegovačko, oni su svakako u minusu, njima se dosta toga osušilo nemaju kvalitetu i količinu koju bi imali da nije ovakva godina", kaže trgovkinja na tržnici Zorica Gavrić.

- Ide sve, hoće narod da jede, nisu razmišljali kad su išli na more, onda nisu razmišljali da treba jesti, a sad im skupo povrće, kaže trgovkinja na tržnici Saliha Bilalić.

S druge strane, poljoprivrednici ističu kako će suša tek uzeti svoj danak, jer je zbog ekstremnih vrućina koje su obilježile mjesec kolovoz, većina povrća u plastenicima i na otvorenom spaljena, a rod prepolovljen. Zbog toga, za naredno razdoblje prognoziraju nestašicu povrća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?