Inflacija i u administraciji:

Rastu cijene rodnih, vjenčanih i smrtnih listova, i dalje se traže CIPS-ove potvrde

novo sarajevo matični ured
18.10.2024.
u 17:06

Dobra vijest je da su sve razine vlasti, uključujući federalnu razinu, preuzele obvezu provedbe reformskih procesa koji će digitalizirati javnu upravu

U vremenu sveopćeg povećanja cijena različitih proizvoda i usluga na redu su došle i administrativne, a koje građani koriste praktički svakodnevno.

Tako je u Federaciji BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, donesena odluka kojom poskupljuju izvodi iz matičnih knjiga, kao i primjerci vjenčanih listova.

Obrazloženje? Poskupjeli su obrasci matičnih knjiga koje Federacija nabavlja od Službenog lista BiH.

U skladu s novom odlukom, cijena jednog primjerka izvoda iz matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i onih namijenjenih za inozemstvo, te potvrde o državljanstvu - obrasci broj 13, 13 A i 13 B - iznosi 0,7545 KM.

Cijena jednog primjerka vjenčanog lista iznosi 1,7203 KM, uključujući PDV.

Istodobno, uvidom u prethodnu odluku iz veljače ove godine, vidljivo je da su izvodi iz matičnih knjiga tada koštali 0,5969 KM, a ista cijena vrijedila je i za izvode namijenjene inozemstvu.

Potvrda o državljanstvu - obrasci 13, 13 A i 13 B - također su tada koštali 0,5969 KM. Vjenčani list je, u skladu s prethodnom odlukom, koštao 1,7200 KM.

Nova cijena jednog primjerka matične knjige iznosi 93,9116 KM, dok je u veljači bila 91,5221 KM.

Ministarstvo je pojasnilo da je 21. lipnja i 2. kolovoza nabavilo obrasce od Službenog lista BiH, po većim cijenama od prethodno utvrđenih.

Dobra vijest je da su sve razine vlasti, uključujući federalnu razinu, preuzele obvezu provedbe reformskih procesa koji će digitalizirati javnu upravu, čime će se građanima omogućiti da usluge dobivaju jednostavnije, brže i jeftinije.

Agencija za identifikacijske isprave (IDDEEA) već provodi aktivnosti koje omogućuju institucijama pristup podacima putem online servisa, smanjujući potrebu za CIPS potvrdama.

Izvori Večernjeg lista ipak napominju da pojedine institucije i dalje traže tiskane CIPS potvrde unatoč dostupnosti online servisa.

Važan korak u procesu digitalizacije je projekt EU4DigitalSME, kojeg financiraju Europska unija i Njemačka.

U sklopu ovog projekta, IDDEEA provodi pilot-projekt "IDDEEA platforma za digitalni identitet".

Suradnjom s Identity Consortium i kompanijom Adverta Pro d.o.o., razvijena je platforma Identyum za kreiranje digitalnog ID novčanika.

Ova platforma usklađuje BiH s najnovijim europskim regulativama i olakšava njezinu integraciju u europski digitalni ekosustav.

Federacija uvodi integrirani online sustav za registraciju poslovnih subjekata, čime će se skratiti vrijeme potrebno za pokretanje biznisa.

Sve navedene promjene dio su europskog puta zemlje, koja teži pojednostaviti administrativne procese i smanjiti papirologiju.

Digitalna tranzicija je jedna od ključnih politika koje Europska unija promiče unutar zemalja članica i zapadnog Balkana kako bi se postiglo jedinstveno digitalno tržište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?