Intervju: Mario Kordić

Razvijat ćemo gospodarstvo, turizam, proizvodnju..., od Mostara napraviti pravo europsko središte

03.10.2024.
u 07:33

U sljedećem mandatu planiramo i dodatna ulaganja u obrazovanje i društvenu pravednost, cilj su nam besplatni vrtići u Mostaru. Želimo to osigurati i siguran sam kako to možemo ostvariti

Grad Mostar je po mnogo čemu poznat i prepoznat u našem okruženju, Europi i šire. Uvršten je na svjetske karte mnogih važnih organizacija i događaja zahvaljujući velikom napretku koji je posljednjih godina itekako vidljiv na svim poljima, od pokretanja novih projekata, izgradnje gradskih objekata i institucija, modernizacije... Na čelu grada protekle četiri godine je liječnik Mario Kordić za kojega mnogi tvrde kako je u nekadašnji “grad slučaj” unio europski duh i učinio Mostar vidljivijim nego ikada. Sve su ove teme bile povod za razgovor s gradonačelnikom Mostara dr. Marijem Kordićem koji je nositelj gradske liste HDZ-a BiH na nedjeljnim lokalnim izborima.

Večernji list: Kako ocjenjujete izbornu kampanju za ove lokalne izbore? Mnogi tvrde da nikad nije protekla mirnije, bez teških riječi, govora mržnje, ali ni velikih skupova..., nego se išlo među ljude, u naselja i gradske sredine čuti svoje građane. Kako vi na to gledate i što mislite?

- Približavamo se kraju predizborne kampanje, ostalo je svega nekoliko dana do izbora. Evo, večeras je naš predizborni skup u Mostaru na kojemu će HDZ BiH još jedanput pokazati i potvrditi svoju snagu. Teško mi je komentirati opći dojam, ali sretan sam zbog toga što u kampanji nema tenzija i udaraca ispod pojasa. Ono što mogu jasno naglasiti je da smo mi u okviru HDZ-a BiH vodili afirmativnu kampanju na temelju naših rezultata u aktualnom mandatu. Mislim da nas to izdvaja od drugih. A to je kvalitetna izborna strategija, program utemeljen na politici kontinuiteta, spoj vrijednosti i programskih načela. I točno je, išli smo tijekom cijele predizborne kampanje među naše građane vidjeti na terenu stanje, čuti sve njihove sugestije. I to nam je pravi eho. Siguran sam da birači to prepoznaju i znaju kome trebaju dati svoj glas u nedjelju.

Večernji list: Mnogi Mostarci, ali i oni koji dolaze u grad na Neretvi, kažu kako se puno toga promijenilo u Mostaru u protekle evo gotovo četiri godine. Kakvo je vaše mišljenje?

- Kada sam preuzeo mandat prije nešto manje od četiri godine, bio je to rezultat naših ponuđenih programskih smjernica prema podizanju kvalitete života u Mostaru. Ako bismo danas analizirali taj program, učinjeno je puno više od plana. Naime, tada veliki dio stvari i projekata nismo planirali uraditi, a uradili smo. Mogli bismo kazati kako je ta realizacija na više od 150 posto. I mislim da je to veliki pomak za sve nas. Tako da zasigurno danas imamo veću kvalitetu života, što žitelji Mostara osjete. Pri tomu mislim na konkretne stvari. Imamo u odnosu na ranija razdoblja znatno uređeniji promet, cestovnu infrastrukturu, obnovljene parkove, modernizirane škole, dječje vrtiće..., a vidljive su i druge značajne aktivnosti koje smo pokrenuli proteklih godina.

Večernji list: Jedan od velikih projekata na kojemu se radi desetljećima je sportska dvorana. Započeta je davno, dugo je stajala, no konačno je počela gradnja. Kada možemo očekivati to velebno izdanje u Mostaru?

- Istina. Sretni smo što idemo prema završetku realizacije ovog uistinu važnog projekta za Mostar. Zatečeno stanje početkom mandata nije bilo obećavajuće, projekt je bio već i zastario te su tako postojale brojne neusklađenosti te neriješeni odnosi s projektantima. I kada smo sve to sagledali, bio je to veliki izazov. Kontinuiranim dijalogom sa svima, napornim radom, brojnim izmjenama i usklađivanjima danas imamo jasnu dinamiku završetka ovog višedesetljetnog projekta. Veseli nas što smo prije nekoliko dana dobili odobrenje za kredit i sada imamo zatvorenu kompletnu financijsku konstrukciju. Ipak, koliko god ovaj projekt bio važan i velik za Mostar, nije ovo jedina dvorana. Ostaje nam nekako, rekao bih, postrani ono što smo završili usporedno dok se velika dvorana gradi. Mostar je dobio šest dvorana uz osnovne škole koje smo napravili u ovom mandatu, poput dvorane uz Osnovnu školu Ilije Jakovljevića koja je upravo nekoliko sati prije nego što smo radili ovaj intervju i svečano otvorena. Tu su i dvorane u Rodoču, Pologu i druge. Radilo se i radi se još puno objekata, poput škole u Vojnom, kada je u pitanju izgradnja u cijelosti, kao i obnova postojećih školskih i predškolskih objekata. A ulaganje u škole i vrtiće iznimno nam je važno. Jačamo infrastrukturu kako bi mlađi naraštaji pohađali škole u dobrim uvjetima i u njima imali mjesto za unaprjeđenje i znanja i zdravlja.

Večernji list: Gradi se i olimpijski bazen. Oko tog projekta bilo je puno medijskih objava i izazvao je zanimanje javnosti. Dokle se došlo i kako se napreduje?

- Tako je, uspjeli smo pokrenuti izgradnju Olimpijskog bazena i osigurati sredstva s Vladom Federacije BiH koja nam pomaže u brojnim projektima koji se realiziraju u Mostaru. Uz činjenicu kako je na početku postojao veliki pritisak javnosti, očekivanja su nekada pomalo i nerealna, ali unatoč svemu tome, dinamika izgradnje je jako dobra. Trenutačno se gradi u skladu s planom i očekujemo kako će u realnom roku biti završen veliki olimpijski bazen s kompletnom infrastrukturom. Mogu reći - u idućem mandatu zasigurno.

Večernji list: Svi koji su pratili vašu kampanju, osobito na društvenim mrežama, vidjeli su konkretne rezultate u rekonstrukciji prometnica, infrastrukturnih objekata, ali nekako se kao simbol vašega uspjeha nametnula Zračna luka Mostar?

- E, da, može se tako tumačiti. Ali drago mi je što je prepoznato ono što radimo, ali i planiramo. Naša je perspektiva bila i u ovom smo mandatu sva naša javna poduzeća unaprijedili te doveli do faze planskoga razvoja. Sjetimo se samo stanja u Mo parkingu u kojemu su bili veliki gubici, a danas je u fazi investiranja u nova parkirališta te zapošljava oko 30 osoba. Ujedinili smo komunalna poduzeća, Deponija ima pravomoćan plan prilagođavanja, Mostar bus obnovio je dobar dio voznog parka i planira razvoj novih linija, Vodovod je u fazi modernizacije i još puno toga. No, ipak je Zračna luka Mostar simbol otvorenosti i modernizacije. Zračna luka već je povezana s Europom, a bit će još povezanija u budućnosti. Prije nekoliko dana potpisali smo povijesni ugovor. Od iduće sezone osigurali smo novih osam destinacija koje jamče da će Mostar biti povezan s cijelim svijetom, što će našem gospodarstvu dati dodatnu snagu. A o daljnjem unaprjeđenju i razvoju turizma da ne govorimo. Sve to je važnije zbog činjenice da prije tri godine iz Mostara nismo imali ni letove ni putnike. Otvaramo Mostar Europi i svijetu u svakom smislu, povezujemo i spajamo ovaj grad s modernim metropolama, kakav će i grad na Neretvi vrlo brzo postati.

Večernji list: Spomenuli ste modernizaciju, mnogi kažu kako je subvencija privatnih vrtića poseban iskorak gradske politike?

- Razmišljali smo o tome kako pomoći roditeljima, ali i vlasnicima privatnih vrtića da kroz zajednički okvir uspostavimo nove standarde. Danas samo u Mostaru imate jednake cijene, a još važnije, i kvalitetu javnih i privatnih vrtića koje Grad subvencionira. S obzirom na to da je ovaj model dobro prihvaćen, a činjenica je da u sljedećem mandatu planiramo i dodatna ulaganja u obrazovanje i društvenu pravednost, cilj su nam besplatni vrtići u Mostaru. Želimo to osigurati i siguran sam da to možemo ostvariti.

Večernji list: Što možete izdvojiti kao najvažnije ciljeve i konkretne planove iz vašega programa?

- Pa, evo, da budemo vrlo konkretni. U sljedećem mandatu završit ćemo velike infrastrukturne projekte - olimpijski bazen i sportsku dvoranu. Zračna luka Mostar imat će više od 100.000 putnika. Izgradit ćemo nekoliko javnih garaža, dva nova gradska vrtića, povećati uvedene subvencije za mlade obitelji s naglaskom na novorođenu djecu, učenike i studente. Moderan i europski Mostar mora dobiti regionalno posjećen ljetni festival, unaprijedit ćemo Advent i primijeniti strateški plan upravljanja turizmom. Siguran sam da će i sva naša javna poduzeća ostvariti dodatne iskorake i da ćemo imati bolju prometnu povezanost unutar grada, kao i učinkovitiju javnu upravu. Uz sve navedeno, siguran sam kako ćemo ponovno na kraju idućega mandata govoriti o tome da je razlika između planiranoga i ostvarenoga u korist ostvarenoga, kako to govorimo i danas. A o čemu svjedoče brojni realizirani projekti na dobrobit svih građana Mostara.

Večernji list: U svojim istupima često kažete kako Mostar nije “grad slučaj” i ne smije biti, a primjerima to pokazujete. Postoje li politike koje promoviraju demokratizaciju, razvoj i poglede u budućnost ovoga grada i kako s njima naći zajednički jezik?

- Apsolutno Mostar nije “grad slučaj”. Ljudi i politika ga mogu takvim napraviti. Svjedoci smo da je svojedobno zbog nepostojanja, odnosno neodržavanja izbora nosio ovaj ružni epitet - “grada slučaja”. Preuzimanjem mandata pokazali smo da se može i mora drugačije. Jedan od prvih dokaza bilo je usvajanje proračuna Mostara u redovitoj proceduri, što nikada prije nije bilo slučaj. I uradili smo to na isti način, u kontinuitetu u svakoj godini mandata. Većina odluka usvojena je s više od 24 ruke u Gradskom vijeću, što je dokaz dijaloga i usuglašavanja. Ali uvijek postoje politike i trenuci kada je teže postići dogovor. Osobno me najviše zasmetalo kada je stav predstavnika Bošnjaka bio da neće podržati izgradnju žičare dok se ne dopusti gradnja Mevlane. Pri tome nema nikakve poveznice između tih dvaju projekata. S tim da žičara ima sve preduvjete za gradnju, a Mevlana nema apsolutno nikakav i instrument je političke ucjene. To nije dobro i to jasno govorim. Siguran sam kako će biti dovoljno mudrosti i oko ove teme u budućnosti.

Večernji list: Što su, po vašem mišljenju, prioriteti - od politike, gospodarstva, razvoja kako bi Mostar sve više imao obrise europskog grada?

- Jasno smo od početka mandata počeli raditi konkretne korake na tu temu. Izmijenili smo nekoliko regulacijskih planova kako bismo pokrenuli gradnju i investicije, i to na osnovama struke i pravila. Mostar je imao problem s objektima koji su narušavali i narušavaju izgled grada, brojem zelenih površina..., što više neće biti slučaj. Zahvaljujući konkretnim koracima danas imamo u gradnji brojne objekte - i stambene i poslovne - te ni jedan nije predmet javnosti jer se gradi ispravno i u skladu s urbanim planiranjem. Da bi se grad razvijao u skladu s europskim trendovima, planiramo jačanje proizvodnje u ruralnim područjima kroz poticaje. Naše gospodarstvo mora rasti, a naša snaga je potencijal za proizvodnju hrane. S obzirom na globalne događaje, sigurni smo kako ćemo imati konkretne pomake po svim ovim pitanjima idućih godina, zajedno, u idućem mandatu raditi na realizaciji projekata za budućnost.

Večernji list: Poznati ste i slovite kao čovjek dijaloga i kompromisa. Je li bilo teško naći zajednički jezik u sredini kakva je Mostar, opterećenoj prošlošću i raznim ostavštinama iz prošlosti?

- Lijepo je kada ljudi tako misle o vama. Osobno smatram kako odgoj i procesi kroz koje prolazite u životu utječu na vašu osobnost. Imao sam sreću prije ulaska u politiku upoznati različite poslove i biti u kontaktu s puno ljudi. Naučio sam uvažavati druge i graditi dijalog. Cijeli život time se vodim. Moje je opredjeljenje dogovor, a u Mostaru i nemate drugoga izbora. Naravno da, uz sve različitosti koje ovdje imamo, kao i događaje iz prošlosti, nekada nije lako. Ključno je uvažavati mišljenje drugih, ali i držati do svojih načela i vrijednosti. Mislim da naši žitelji osjete uspjeh ovoga što radimo posljednjih godina i u cjelokupnom ozračju koje vlada u Mostaru.

Večernji list: Što vidite kao jedan od važnih koraka kada su Mostar i njegov razvoj, pa i u europskom smislu, u pitanju?

- Kao strateški korak u budućnosti vidim upravo poveznicu s Europskom unijom. A to je osnivanje agencije za razvoj europskih projekata. U ovoj godini postigli smo veliki napredak po ovom pitanju i osigurali 13 milijuna eura za Mostar iz fondova Europske unije. Planiramo napraviti sustav kojim ćemo značajnije sudjelovati u privlačenju europskih sredstava u budućnosti. Kao grad smo postali lider u ovom segmentu, a s obzirom na to da se BiH nalazi u procesu priprema pregovora s Europskom unijom, vrijeme je da gradovi i općine stave fokus na usklađivanje s Europom.

Večernji list: Liječnik ste, cijeli život pomažete ljudima… Je li vaša misija sada usmjerena na isti način prema gradu Mostaru?

- Apsolutno. Ne možete promijeniti svoju osobnost i vrijednosti kada promijenite posao. Naučio sam da u medicinskim ustanovama nema podjela, ne birate pacijente. Isto tako, ne smije biti podjela ni u našem društvu. Ima još jedna zanimljivost. Često me moji suradnici pitaju otkud toliko strpljenje. Onda im objasnim da sam tijekom nekih operacija znao stajati na istom mjestu i po sedam sati. Nema duljeg sastanka od toga - kažem im (smijeh).

Večernji list: Kako vidite Mostar u budućnosti? Za desetljeće i više… Grad na Neretvi posebno je posljednjih godina posvetio veliku pozornost turizmu, uveden je niz novina… Koliko to i kako doprinosi prepoznatljivosti Mostara kao jedne od najznačajnijih turističkih destinacija?

- Mostar će zasigurno u idućem desetljeću biti značajno više prometno povezan zbog cijele infrastrukture autocesta i brzih cesta koje se trenutačno grade. Sve to otvorit će jednu novu perspektivu Mostaru da, primjerice, čovjek iz Posušja ili Gruda brzom cestom može doći na posao u Mostar za 25 minuta. Tada možemo razmišljati o tome da velike kompanije, otvarajući svoje pogone u Mostaru, računaju na radnu snagu iz šire regije. Zbog toga smo formirali novu industrijsku zonu na prostoru Miljkovića već u ovom mandatu. Donijeli smo strateške odluke kao poticaj novim tvrtkama, gdje vraćamo sve obveze prema Gradu kroz poticanje zapošljavanja. Zračna luka će sigurno, uz turizam i gospodarstvo, imati rekordne brojeve putnika. Već u ovom mandatu donijeli smo nekoliko odluka za upravljanje turizmom. Danas znamo kako je u ovoj godini u Mostar do sada došlo samo autobusima pola milijuna ljudi. Sve to generiralo je izravno u gradski proračun oko 800 tisuća KM kroz sustav vinjete.

Napravili smo nekoliko manifestacija iz društvenih i kulturnih oblasti, poput gastronomskog festivala, Adventa, Mobe... Plan je revitalizacijom Bunice u idućoj sezoni organizirati veliki ljetni festival. Mostar će sigurno biti još posjećeniji kao turistička destinacija, a kroz turističku Pass karticu dodatno ćemo upravljati kretanjem turista i širenjem ponude. Izgradit ćemo zasigurno jednu žičaru na brdu Hum, a razgovaramo i o još nekima. Pratimo trendove i razvijamo grad. Naravno, stvarajući prihode u raznim oblastima podižemo kvalitetu života kroz infrastrukturu i poticaje svim dobnim i socijalnim skupinama. Imamo plan i viziju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije