Zobena kaša prepuna je proteina i prehrambenih vlakana – dvjema velikim stvarima koje su potrebne vašem tijelu.
Pola šalice zobi sadrži:
Mangan: 64% vaše preporučene dnevne količine.
Bakar: 18% vaše preporučene dnevne količine.
Vitamin B1 (tiamin): 16% vaše preporučene dnevne količine.
Magnezij: 13% vaše preporučene dnevne količine.
Fosfor: 13% vaše preporučene dnevne količine.
Cink: 13% vaše preporučene dnevne količine.
Željezo: 10% vaše preporučene dnevne količine.
Vitamin B5: 9% vaše preporučene dnevne količine.
Kad pogledate ovaj popis, vjerojatno vam je jasno zašto se zobena kaša smatra najzdravijim doručkom.
3 razloga da svako jutro doručkujete zobenu kašu:
Smanjuje kolesterol
Istraživanja pokazuju da svakodnevna zdjela zobene kaše može smanjiti razinu ukupnog kolesterola i lošeg kolesterola koji začepljuje arterije, piše Krstarica.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi
Zob sadrži mnogo vlakana poznatih kao beta-glukan. Osim što djeluje na kolesterol, beta-glukan također može usporiti apsorpciju glukoze (ili šećera) u krv.
Nakon što pojedete zobene pahuljice, beta-glukan se razgrađuje u otopinu sličnu gelu koja oblaže vaša crijeva. Taj gusti sloj prirodno usporava brzinu ulaska šećera u krvotok.
Odlična je za mršavljenje
Kad pojedete zobenu kašu, osjećaj sitosti traje dugo, što znači da nema grickanja između obroka – a to znači manje kilograma.
Priprema doručka:
Najbolje bi bilo da zob odstoji neko vrijeme u vodi, oko 5 sati. Procijedite je, pa kuhajte oko pola sata. Tako kuhanu zob možete kombinirati za slana i slatka jela.
Ako joj dodate sir i malo slanine – imat ćete doručak koji će vas napuniti energijom.
Ako zobi dodate voće i med – dobit ćete savršeno zdrav, sladak doručak.