Slobodno pojedete i drugu porciju ovog bolognesa.
Bolonjez je mnogima jedno od omiljenih jela, ali činjenica je da je kalorično, a s tjesteninom dolazi i hrpa ugljikohidrata. Stoga, donosimo recept za zdraviju i manje kaloričnu verziju ovog popularnog jela.
Potrebno:
– Pola žlice maslinovog ulja
– 3 češnja češnjaka
– 1 srednja mrvka, nasjeckana
– 2 stabiljke celera, nasjeckane
– 1 luk srednje veličine, nasjeckan
– 170 grama mljevene puretine
– 170 grama mljevene svinjetine
– 170 grama mljevene junetine
– 800 grama sjeckanih rajčica
– 2 žlice paste od rajčice
– 1 šalica pilećeg ili goveđeg temeljca
– 1 šalica mlijeka
– 2 lovorova lista
– sol i papar po ukusu
– pakiranje tjestenine od 500 grama
– parmezan
Priprema:
U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte ulje. Dodajte češnjak, mrkvu i luk te pirjajte oko 5 minuta, dok se povrće ne skuha. Dodajte puretinu, svinjetinu i junetinu te miješajte drvenom kuhačom dok meso ne dobije lijepu boju.
Ocijedite višak masnoće koji se nakuplja na dnu tave te dodajte rajčiće, pastu od rajčice, temeljac i lovorove listove. smanjite vatru i pustite da se krčka najmanje 30 minuta, a najviše 2 sata dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po želji.
Skuhajte tjesteninu, ocijedite ju te prelijte umakom pri posluživanju. Dodajte naribani parmezan. Ovaj umak može se i zamrznuti pa možete skuhati i veću količinu i dio odvojiti za neki drugi put, piše Eat this.