Ljekovita biljka

Rusomača - ljekobiljka sa srcem otporna na nuklearna zračenja

storyeditor/2024-07-24/hhhh.png
25.07.2024.
u 19:11

Biljka rusomača ima više narodnih imena. No, ima dva čudesna naziva, hoću - neću i voli me - ne voli me. Odlučih se pisati o ovoj ljekovitoj biljci te joj i ja dadoh ime – biljka sa srcem. Napravih tako pjesnički trokut nalik plodu ove biljke koji ima oblik srca. Kada pišem od srca, sigurno je vrijedna, ljekovita, hranjiva i prisutna na svim kontinentima svijeta. Zakitila se mnogim imenima, rusomača (lat. Capsella bursa pastoris L.), pastirska torbica, djevojačka trava, parčuška, mošnjak, šurjen, kokošica, bobulica, pa koje ime izabrati? Još sam negdje čitao da je ta biljka jedna od najotpornijih na nuklearna zračenja. Je li tomu uzrok tiramin i, možda, drugi produkti metabolizma hormona štitnjače koji se mogu naći u ljudskom organizmu, a i u biljci, trebalo bi o tome misliti. Što se tiče ljekovitosti rusomače, povijest joj je vrlo zanimljiva. Koristila se kao lijek još u antičko doba. Farmakolog i botaničar Dioskurid nazvao ju je Thlaspi. Mislio na rusomaču, a opisao biljku gorušinu koja je tada obilno rasla u državama Sredozemlja. Rusomača je najbolje opisana 1485. u knjizi ''Vrt zdravlja''. Dana joj je vrlo visoka ocjena i u pučkoj medicini počinje njezina masovna primjena. Potom pada u zaborav. Tek je Kneipp tretira kao vrlo ljekovitu i po važnosti je stavlja iza poljske preslice. Poslije sjevernoamerička samonikla biljka kanadska žutika (lat. Hydrastis canadensis L.) u medicini zauzima njezino mjesto. Za lijek se rabi gorki podanak. Evo nas u Prvom svjetskom ratu. Mnogi vojnici na fronti krvare i umiru jer je zaustavljen uvoz kanadske žutike koja je bila glavni lijek, zaustavlja krvarenje. Opet se počinje koristiti rusomaču koja je izvrstan hemostiptik te su mnogi životi tako spašeni. Od tada je znanstvena pozornost izrazito okrenuta ovoj biljci. Ona se koristi i za reguliranje krvnog tlaka. Rusomača je obično jednogodišnja biljka.

Naraste do 50 cm u visinu. Pri dnu stabljike su perasto izrezani listovi koji tvore rozetu. Cvjetovi su pri vrhu i tvore izduženi grozd. Na samom vrhu su cvjetni pupovi. Latice cvjetova dužinom znatno nadmašuju lapove. U sredini su mnogobrojni plodovi, komuške, koji imaju oblik srca, tako da je plod vrhom okrenut stabljici, a druga dva vrha strše prema vani. Tko dobro ne poznaje biljku, plodove zamjenjuje s listovima. Srodna vrsta ovoj biljci je Capsella rubella Rent. Kod ove vrste latice su jedva duže od lapova i biljka uspijeva samo u sredozemnom području dok je rusomača kozmopolitska biljka. U svom sastavu rusomača ima tiramin koji ima simpatomimetičke učinke. Ovaj kemijski spoj koji je produkt metabolizma tiroksina i trijodtironina u ljudskom organizmu izraziti je hemostiptik, što znači da zaustavlja krvarenje. Biljka još sadrži kolin, acetilkolin, sumporne i flavonske heterozide, inozitol, treslovine, saponozide, vitamin C i više minerala. Ovo sve ukazuje na višestruka ljekovita svojstva rusomače. Rusomača cvjeta od proljeća do jeseni. Ovo je i jestiva biljka. Kinezi biljku uzgajaju u kulturi. Rusomača se kao hemostiptik upotrebljava kod krvarenja iz bubrega, maternice, pluća, kod liječenja žuči, žučnih vodova, upale mokraćnog mjehura, kamenaca, raznih upalnih procesa te liječenja nekih psihičkih oboljenja. Kolin je prekursor za izgradnju fosfolipida koji su sastavni dijelovi stanične membrane, a najviše lecitina. Acetilkolin je neurotransmiter. To je jedini klasični transmiter koji nije nastao od aminokiselina.

Glikozidi (heterozidi) sastoje se od šećera i aglikona. Aglikoni su nešećerna komponenta, obično aromatični ili alifatski alkoholi. Flavonoidi su polifenolni spojevi koji imaju razna korisna svojstva, kao hepatoprotektivna, antitrombotična, hipolipemična, antihipertenzivna i sl. Inozitol ili vitamin B8 pomaže kod mnogih metaboličkih sindroma te sindroma policističnih jajnika (polycistys ovari syndrome, PCOS). Treslovine, odnosno tanini, su esteri koji djeluju kao adstringensi. Ljekovite pripravke rusomače ne bi trebale koristiti trudnice. Za čajne pripravke koristi se cijela biljka rusomače (Bursae pastoris herba). U četvrt litra vrele vode stavimo četiri čajne žlice suhe ili dvije čajne žlice svježe rusomače. Pustimo da se uvarak ohladi i pijemo dvije šalice čaja dnevno. Kod jakih unutarnjih krvarenja svako sat vremena pije se jedna žlica čaja. Eto za što se sve može koristiti ova plemenita sveprisutna biljka. Tako milijuni i milijuni raznih biljnih vrsta na zemlji pričaju svoje velike priče. Slušamo ih. U Starom zavjetu to je milopojan glas masline, tamjanike i odoljena, a u Novom vinove loze i pšenice. Bog ih je sve stvorio i svima upravlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?