NAPAD NA ISIL

SAD izvele seriju zračnih udara u Siriji

avion F-35
AMIR COHEN/REUTERS
12.10.2024.
u 17:56

Američke snage izvele su seriju preciznih zračnih udara na više ciljeva Islamske države (ISIL) u Siriji, potvrdila je američka vojska u subotu. Prema informacijama američkog Središnjeg zapovjedništva (Centcom), napadi su izvršeni 11. listopada u ranim jutarnjim satima.

Kako piše britanski list The Guardian, napadi američkog zrakoplovstva izvedeni su na nekoliko dobro poznatih kampova ISIL-a, nastojeći značajno oslabiti operativne kapacitete ove militantne skupine. Službeno priopćenje Centcoma ističe kako će ovi udari poremetiti sposobnost ISIL-a da planira i organizira napade ne samo na Sjedinjene Američke Države, već i na njihove saveznike, partnere, te civile u široj regiji i izvan nje. Ovakve operacije predstavljaju nastavak američke strategije za osiguranje stabilnosti i sprječavanje povratka Islamske države, koja je prije nekoliko godina kontrolirala velike teritorija u Iraku i Siriji.

Trenutno se u Siriji nalazi oko 900 američkih vojnika, koji djeluju u okviru međunarodne koalicije protiv Islamske države, osnovane 2014. godine kako bi se zaustavio napredak te ekstremističke grupe. Tijekom proteklih godina, koalicija je postigla značajan uspjeh u smanjenju teritorijalne nazočnosti ISIL-a, ali terorističke ćelije i dalje predstavljaju prijetnju u nekim dijelovima Sirije i Iraka.

Američke snage su više puta izvele odmazde protiv militantnih skupina u Siriji i Iraku, posebno nakon napada na koalicijske snage ili saveznike. U rujnu su američke snage izvršile dva odvojena udara u Siriji, eliminirajući 37 pripadnika terorističkih organizacija, uključujući borce Islamske države i ekstremističku skupinu Hurras al-Din, povezanu s Al-Kaidom. Američka vojska je priopćila kako su procjene štete od posljednjih udara u toku, ali kako nema indikacija o civilnim žrtvama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije