Vruće vrijeme pogoduje razvoju bakterija

Salmonela hara – dobro perite ruke i pribor za namirnice

salmonela
shutterstock
20.07.2024.
u 08:15

Salmonella spp. u pilećim krilcima iz Slovenije, u Al'Fez Natural tahini pasti od sezama iz Poljske, u krmnoj smjesi za nesilice iz Požege, dopunskoj krmnoj smjesi za prasad iz Petrijanca; listerija u sendvičima s pilećim prsima Minute iz Slovenije, u različitim PRO proteinskim sendvičima iz Italije..., određenih serija, gramaža i rokova trajanja, samo su neki od proizvoda koji se proteklih dana zahvaljujući sustavu brzog uzbunjivanja za hranu RASFF-a povlače s hrvatskog i/ili i nekih drugih tržišta EU zbog opasnih bakterija koje, čini se, najviše ugroza za zdravlje predstavljaju baš ljeti.

Zbog povišenih temperatura okoliša ljeto je, naime, izazovno razdoblje kad je riječ o bakterijama koje se prenose hranom (salmonele, kampilobakteri, listerije, enterobakterije) s obzirom na to da njima za rast i razvoj najviše odgovaraju vrijednosti normalne temperature organizma, a što su temperature okoliša bliže tim vrijednostima, one se brže umnažaju i rastu.

Dr. sc. Brigita Hengl iz Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) kaže kako su bakterije salmonele jedne od češćih uzročnika trovanja hranom. Mogu se naći u sirovom mlijeku, jajima i proizvodima od sirovih jaja i svinjskom, purećem i pilećem mesu, najčešće u proizvodima životinjskog podrijetla, ali i u povrću, voću, začinima...

– Važno je napomenuti kako salmonele mogu rasti i razmnožavati se u hrani, te preživjeti ako hrana nije pravilno termički obrađena (kuhanjem ili smrzavanjem), a izazivaju bolest koju zovemo salmoneloza. Ljetne temperature pogoduju razmnožavanju salmonela, stoga treba biti oprezan pri rukovanju mliječnim i mesnim proizvodima, te proizvodima od jaja. Posebice je važno obratiti pozornost na vrijeme u kojem hrana mora biti spremljena na hlađenje, znači vrijeme od kupnje do spremanja kod kuće treba biti što kraće, a svu hranu iz hladnjaka ili ledenice treba za vrijeme transporta pohraniti u prijenosne hladnjake ili termo vreće te je uzimati na kraju kupnje. Osim toga, hranu koju se planira kuhati treba neposredno prije izvaditi iz hladnjaka, a u hladnjaku je držati u zatvorenoj posudi (da se izbjegne doticaj s drugom hranom). Treba paziti i da ne dođe do križne kontaminacije, dakle treba uvijek koristiti odvojeni pribor za pripremu hrane koja će se termički obrađivati (kuhati, peći) i one koja će se konzumirati sirova (npr. salata) – objašnjava Hengl.

Hranu, preporučuje, treba ravnomjerno termički obraditi na temperaturi višoj od 65 ºC, i konzumirati u roku od maksimalno dva sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjaku na temperaturi do 4ºC. Jaja je potrebno dobro ispeći ili skuhati. Treba obratiti pozornost na to da se posude koje se koriste za mariniranje mesa nikako ne koriste za serviranje ispečenog mesa, a da prije nisu temeljito oprane deterdžentom i osušene. Hranu je također potrebno zaštititi od kontakta s insektima, a najvažnija preventivna mjera je, ističe ona, dobro pranje ruku, pribora za obradu namirnica i radne površine na kojoj se hrana pripravlja, te dovoljno visoka temperatura i vrijeme kuhanja.

Tijekom 2023. godine Salmonella spp. bila je predmet osam obavijesti za potrošače. Tri obavijesti odnosile su se na kategoriju mesa i proizvoda od mesa (osim peradi), tri na kategoriju voća i povrća i dva na kategoriju krmnih smjesa, kažu iz HAPIH-a. Pravilnim postupcima potrošača, od kupovine, transporta do pripreme hrane, te pridržavanjem jednostavnih higijenskih načela lako se mogu izbjeći sve neželjene posljedice, poručili su.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije