ZDRAVLJE U ŠALICI

Sami ih uberite: Ovih 5 biljaka možete sami osušiti za čaj!

Pijenje čaja
Shuttershock
09.06.2024.
u 16:33

Iako zahvaljujući razvijenoj trgovini svakodnevno možemo uživati u čajevima koji stižu s udaljenih dijelova planeta, posebno je zadovoljstvo poslužiti čaj koji uberemo sami

Danas je čaj neizostavna namirnica u kuhinjskim ormarićima diljem svijeta. Iako zahvaljujući razvijenoj trgovini svakodnevno možemo uživati u čajevima koji stižu s udaljenih dijelova planeta, posebno je zadovoljstvo poslužiti čaj koji uberemo sami. Evo pet prijedloga za čajeve koje možete pronaći u šumama i na livadama diljem Hrvatske te ih osušiti u vlastitom dvorištu ili na balkonu.

Kamilica: Europska kraljica čaja je kamilica, a vrlo je popularna i u Hrvatskoj. Ova jednogodišnja biljka, izvorno korov, raste u svim hrvatskim regijama od svibnja do rujna. Najbolje ju je brati na površinama udaljenima od prometnica i drugih izvora zagađenja te je osušiti na suncu. Čaj od kamilice izuzetno je ljekovit. Pomaže kod probavnih tegoba, omogućuje bolji san, a pomaže i kod tjeskobe te ublažava stres.

Bazga: Iako je u Hrvatskoj najpopularnija kao osnova za izradu sirupa, bazga se može konzumirati i kao čaj. Mirisne cvjetove bazge pronaći ćete u šumama diljem Hrvatske tijekom svibnja i lipnja, a baš kao i kamilicu, dovoljno ih je ostaviti da se osuše na suncu i svježem zraku. Preliveni kipućom vodom pretvaraju se u mirisni čaj koji ublažava upale i čisti tijelo od toksina. Čaj se može pripraviti i od sušenih bobica bazge.

Lipa: Čarobni miris lipe po kojoj je ime dobio prvi ljetni mjesec možete u svojoj kuhinji sačuvati tijekom cijele godine. Dovoljno je da baš u lipnju u netaknutoj prirodi pronađete stablo lipe i uberete njegove mirisne cvjetove. Nakon samo nekoliko dana na suncu, imat ćete bazu za ukusni čaj koji ublažava smetnje dišnog sustava, ali i ubrzava metabolizam pa se često koristi u raznim dijetama.

Lavanda: Južnjačka ljepotica lavanda danas se uspješno uzgaja u svim dijelovima Hrvatske, a sve je popularniji i čaj od prepoznatljivih ljubičastih cvjetova. Oni su za berbu spremni krajem ljeta i početkom jeseni. Za pripremu čaja moguće je koristiti svježe ili osušene cvjetove, a preporuča se osobama koje boluju od migrene te pate od nesanice. Ispiranje vlasišta čajem od lavande smanjuje opadanje kose i sprječava stvaranje peruti.

Lovor: Lovor je prepoznatljiva mediteranska biljka čiji miris mnoge asocira na more i opuštanje. Čest je začin u jelima koja se spremaju u Hrvatskoj, a od svježeg i osušenog lista može se pripremiti i ukusan čaj. Takvi pripravci idealni su za čišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, otklanjaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, a ubrzavaju i probavu pa su savršen saveznik u mršavljenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije