Jedna žlica maslinovog ulja dnevno mogla bi smanjiti rizik od umiranja od demencije, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika s Harvarda.
Za više od 92 000 odraslih promatranih tijekom 28 godina, konzumacija najmanje 7 grama – nešto više od pola žlice – maslinovog ulja dnevno bila je povezana s 28 % manjim rizikom od umiranja povezanog s demencijom u usporedbi s onima koji nikad ili rijetko jedu masline nafte, utvrdila je studija objavljena u časopisu JAMA Network Open.
“Naša studija pojačava prehrambene smjernice koje preporučuju biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugerira da te preporuke ne samo da podupiru zdravlje srca već potencijalno i zdravlje mozga”, koautorica studije Anne-Julie Tessier, znanstvena suradnica za prehranu na Sveučilištu Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Kod osoba koje su zamijenile jednu čajnu žličicu margarina i majoneze jednakom količinom maslinovog ulja taj je rizik bio snižen od osam do 14 %.
Iak, potrebne su daljnje studije kako bi se potvrdio uzročni učinak i optimalna količina maslinovog ulja jer veza između njegovog konzumiranja i niže smrtnosti od demencije dosad nije bila poznata. Moguće je, kako kažu znanstvenici, i da maslinovo ulje posredno utječe na zdravlje mozga zahvaljujući dobrobitima za srce i krvne žile.
Zamjena 5 grama – oko 1,2 žličice – margarina ili majoneze konzumiranih dnevno maslinovim uljem povezana je s 8-14 % manjim rizikom od umiranja od demencije. Rezultati zamjene drugim biljnim uljima ili maslacem nisu bili značajni, kako su otkrili autori ove studije, prenosi ljepotaizdravlje.hr.
Očekivalo bi se da će sve što poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, poput nepušenja, smanjiti rizik od demencije. Dokazano je da je konzumacija maslinovog ulja povezana s boljim kardiovaskularnim zdravljem pa bi se moglo očekivati da će biti povezana i s manjim rizikom od demencije. – rekli su istraživači ove studije, kako piše CNN.