Ministarstvo financija SAD

Sankcije SAD-a za mrežu kompanija koje donose prihode Dodiku, evo detalja razloga sankcija

Milorad Dodik
Armin Durgut/PIXSELL
18.06.2024.
u 17:47

Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD sankcionirao mrežu koju čine dva pojedinca i sedam subjekata koji predstavljaju glavne izvore prihoda predsjednika Republike Srpske (RS), Milorada Dodika (Dodik) koji je pod sankcijama SAD, i njegove obitelji, priopćeno je iz  Ministarstva financija SAD-a.

"Dodik je svoj službeni položaj koristio za osobno bogaćenje kroz kompanije povezane s njim i Igorom Dodikom. Primjerice, tijekom 2024. godine, Igor i Dodik iskoristili su kontrolu koju imaju nad visokim dužnosnicima u vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) za manipuliranje izradom državnog proračuna BiH kako bi se ugovor na državnoj razini mogao dodijeliti kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group — subjektu koji je u spomenutoj mreži—mimo konkurentskog procesa.

“Sjedinjene Države osuđuju Dodikova kontinuirana nastojanja da ugrozi institucije koje osiguravaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji”, rekao je podtajnik Ministarstva financija za terorizam i financijske obavještajne poslove Brian E. Nelson. 

“Nastavit ćemo razotkrivati prevarantske šeme koje Dodiku i njegovoj obitelji omogućavaju iskorištavanje svog naroda za osobnu korist.“, naglasio je.

RAZLOZI

Dodik ne samo da pljačka građane Bosne i Hercegovine svojim koruptivnim ponašanjem, već ugrožava i njihovu sigurnost i sigurnost svojim stalnim prijetnjama da će nastaviti s odcjepljenjem RS od BiH. Dodikova nedavna objava službene odluke da predloži “razdruživanje” RS od BiH nastavak je očitog antidaytonskog djelovanja (DPA) i prijetnja je miru i stabilnosti regije. Svojom korupcijom i secesionističkom retorikom, Dodik nastavlja potkopavati institucije BiH i bogatiti svoju obitelj na račun naroda, dodatno ugrožavajući budućnost BiH u euroatlantskim institucijama.

Sjedinjene Države (SAD) sankcionirale su Dodika 5. siječnja 2022. godine u skladu s Izvršnom uredbom (E.O.) 14033 zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog izravnog ili neizravnog učešća, zbog kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju smetnju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao  i zbog koruptivnog djelovanja. Sjedinjene Države su i prije toga uvrstile Dodika na listu sankcioniranih osoba 17. srpnja 2017. godine u skladu sa Izvršnom uredbom 13304, zbog opstrukcije ili prijetnje opstruiranjem DPA. Dodatno, Sjedinjene Države sankcionirale su Dodikovu odraslu djecu, Igora i Goricu Dodik, 20. listopada 2023. godine u skladu s Izvršnom uredbom 14033 za materijalno pomaganje, sponzoriranje ili pružanje financijske, materijalne ili tehnološke potpore za, ili roba ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobe čija su imovina i pravo na imovinu blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033., priopćeno je.

DODIKOVA OBITELJSKA MREŽA PODRŠKE I POVEZANOST SA NATJEČAJIMA

Dodik je iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore  Vladom RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Dok Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju osobnu povezanost s tim kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore. Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja izreavno ili neizravno posjeduje ili je većinski vlasnik još najmanje pet kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company EI PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), te Una World Network d.o.o. (Una).

Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja posluje unutar mreže obitelji Dodik. Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH dobro poznat po unosnim ugovorima s vladom. Prointer i Sirius zajedno pružaju robe i usluge iz domena informacionih tehnologija (IT) organizacijama unutar vlasti na razini RS i BiH, dok Kaldera primarno pruža usluge u sektoru inženjerstva.

U slučaju mnogih od navedenih subjekata Igor je često, iz sjene, uključen u poslovanje. Primjerice, u travnju 2024. godine, tadašnji direktor Siriusa podnio je ostavku, a Igor je sudjelovao u zapošljavanju zamjene. Igor je bio u konačnici odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija — uključujući Prointer, Sirius i Kalderu — izvrši plaćanja kako bi ispunila svoje financijske obveze. Dodatno, Igor je odobrio plan podmirenja Kalderinog duga kod lokalne banke, a odmah potom zaključen je zajam između Prointera i Kaldere. Igor je također sudjkelovao u organizaciji sastanka na kojem je razgovarao o novim ugovorima sa svojim suradnicima i generalnim direktorom Prointera.

S tim u vezi, ova Dodikova mreža često vrši prestruktuiranje korporativnog vlasništva kako bi sakrila upletenost obitelji u kompanije i izbjegla sankcije. Primjerice, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionirao ATV 5. siječnja 2022. godine u skladu s Izvršnom uredbom 14033, jer je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili navodno djelovala za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024. godine K-2 je bio u procesu spajanja s ATV, u okviru kojeg bi K-2 apsorbirao i zadržao svu imovinu ATV, a ATV prestala postojati.

Iako su Đorđe Đurić (Đurić) i Milenko Čičić (Čičić) na vlasničkim, odnosno upravljačkim pozicijama u ovoj mreži, Igor u konačnici usmjerava financijske odluke za kompanije unutar mreže, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke potrebno je Igorovo odobrenje.

Đurić, kao primarni vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, bliski je Igorov suradnik koji mu često pomaže u financijskim poslovima. Primjerice, Đurić i Igor namjerno su poduzeli korake kako bi prikrili svoju upletenost u offshore bankovni račun i subjekt koje su zajednički kontrolirali, vjerojatno omogućivši Igoru da prebaci milijune eura u inozemstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U tom su svojstvu Čičić i generalni direktor Prointera izvještavali Igora o poslovanju Kaldere i Prointera. Osim toga, jednom je prilikom Čičić zastupao Igora na sastanku s nekim od Igorovih poslovnih partnera te je u Igorovo ime obavio niz financijskih transakcija prema tim istim poslovnim partnerima. Važno je napomenuti da “Milenko Čičić” koji je danas sankcioniran nije ista osoba kao “Milenko Čičić” koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njezine prodaje Prointeru krajem prosinca 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić sankcionirajuu se u skladu s Izvršnom uredbom 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, izravno ili neizravno, Igora, osobe čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Đurić se sankcionira u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 zbog materijalne pomoći, sponzoriranja ili pružanja financijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili roba ili usluga za ili kao podršku, Igoru.

Infinity se sankcionira u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Đurića, osobu čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

Infinity Media se sankcionira u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, izravno ili neizravno, Infinity, osobe čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

K-2 i Una se sankcionirajuu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 jer su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili su djelovali ili navodno djelovali za ili u ime, izravno ili neizravno, Infinity Media, osobe čija imovina i pravo na imovinu su blokirani u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

POSLJEDICE SANKCIJA

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu gore navedenih sankcioniranih osoba, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD blokirana je i mora biti prijavljena OFAC. Pored toga, sva imovina u vlasništvu izravnom ili neizravnom, pojedinačnom ili zajedničkom, u iznosu od 50 posto ili više jednog ili više blokiranih osoba također je blokirana. Ako nisu odobrene općom ili posebnom dozvolom koju izdaje OFAC, ili izuzete, prema propisima OFAC generalno su zabranjene sve transakcije državljana SAD ili unutar (ili u tranzitu kroz) SAD koje uključuju imovinu ili prava na imovinu osoba uvrštenih na listu sankcioniranih osoba ili na drugi način blokiranih osoba.

Pored toga, financijske institucije i druge osobe koja se uključe u određene transakcije ili aktivnosti sa sankcioniranim subjektima i osobama i sama mogu biti sankcionirana ili se protiv njih mogu poduzeti odgovarajuće aktivnosti s ciljem provedbe ove odluke. Ove zabrane uključuju davanje doprinosa ili osiguranja financijskih sredstava, roba ili usluga od strane, prema ili u korist bilo koje osobe uvrštene na listu sankcioniranih osoba, ili primanje bilo kakve financijske potpore, roba ili usluga od strane takve osobe.

Snaga i integritet sankcija OFAC ne proističu samo iz sposobnosti OFAC da na SDN listu (listu blokiranih osoba) uvrsti i dodaje osobe, nego i iz njegove spremnosti da sa SDN liste ukloni određena osoba u skladu sa zakonom. Krajnji cilj sankcija nije kažnjavanje, nego pozitivna promjena u ponašanju. Informacije u vezi sa postupkom podnošenja zahtjeva za uklanjanje sa OFAC liste, uključujući i SDN listu, dostupne su na ovom linku: OFAC’s FAQ 897 . Kliknite ovdje za više informacija o pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani, priopćilo je Ministarvco financija SAD-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije