Paprika je iznimno zdrava namirnica koja sadrži čak 92 posto vode, a u 100 grama ima tek nešto manje od 30 kalorija. Sadrži i 6 grama ugljikohidrata, 1 gram proteina te nešto masti i dijetalnih vlakana. Izvrstan je izvor vitamina C i A te dijela vitamina B kompleksa.
Paprika je jednogodišnja povrtna kultura koja se u Južnoj i Srednjoj Americi jede već tisućama godina. Kolumbo ju je donio u Europu u 15. stoljeću te je postala nezaobilazan dio mnogih kuhinja, pa tako i hrvatske. Naime, nemoguće je zamisliti domaću kuhinju bez punjenih paprika, ajvara i sličnih jela.
Na tržištu se nalazi mnoštvo sorti paprika od žute do zelene boje, a u nas se najčešće uzgajaju one krupnoplodne poput babure i roga te sitnoplodne poput feferona. Sitnoplodne papričice sadrže i visoke razine kapsaicina koji im daje ljutinu, pa bi se trebale konzumirati u umjerenim količinama, piše Pun kufer.
Sedam dobrobiti paprika
1. Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od naranče. Ona osnažuje imunitet i prevenira od sezonskih bolesti.
2. Paprika je bogata karotenoidima koji su važni za zdravlje očiju te smanjuje šanse od makularne degeneracije.
3. Aktivne tvari u paprici smanjuju stres, ublažavaju nesanicu i poboljšavaju raspoloženje.
4. Čak 92 posto paprike otpada na vodu. Paprika je niskokalorična namirnica koja potiče sagorijevanje kalorija i pomaže u mršavljenju.
5. Istraživanja su pokazala da povećana konzumacija paprika, posebno onih zelenih, smanjuje rizik od dobivanja raka prostate.
6. Vitamini i minerali u paprici štite kožu i poboljšavaju njezin izgled.
7. Paprika potiče rast kose.
Paprika je najzdravija kada se jede sirova u salatama i sendvičima, ali može se pripremiti i na mnoge druge načine – izvrsna je za pirjanje, kuhanje i pečenje.