Tko nikad za ručak nije dobio knedle sa šljivama (za glavno jelo!) a paradajz juhom za predjelo, nije imao djetinjstvo! Tako se to nekada radilo, kad su nam ovu jesensku poslasticu servirale još naše bake. I, naravno, svaka je imala svoj recept, za najbolje okruglice.
Ovo je klasik obožavamo i danas kad nam vraća poznate mirise i okuse djetinjstva. Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive okruglice od krumpirovog tijesta, piše miss7.24sata.hr.
Sastojci:
1 žlica maslaca
2 jaja
800 g krumpira
300 g brašna
4 žlice ulja
100 g krušnih mrvica
500 g šljiva šećer
mljeveni cimet
Priprema:
Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi. Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno.
Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto. Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu. Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih). Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu. U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta. Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.