značajna donacija

SIP BiH suvremenom opremom unaprjeđuje procese u svom skladištu

16.09.2024.
u 15:39

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH primilo je danas od Misije OESS-a u BiH i Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u BiH značajnu donaciju u vidu RFID čitača i pripadajućih IT aplikacija za skladište CIK-a.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, kako je rekla predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić, od danas je moderniziralo svoje skladište, a uvođenjem dvije nove aplikacije i opreme od 15 čitača bar kodova omogućava se lakši i precizniji rad u tom skladištu.

- Za lokalne izbore govorimo o upotrebi 35.000 različitih bar kodova, a za opće izbore je to duplo više, gotovo 70.000 bar kodova. Nova softverska rješenja i oprema sada daju brojne prednosti u odnosu na manualni metod upravljanja skladištem, a to su efikasnost, ušteda na vremenu, preciznost, smanjenje grešaka, unapređenje sigurnosti, bolja organizacija i preglednost, manje troškova, bolja analiza i bolje izvještavanje – istakla je Hadžiabdić.

Za SIP, a posebno u kontekstu lokalnih izbora, kako je dodala, aplikacija će osigurati da svi materijali budu dostupni, da budu pravilno evidentirani i na vrijeme distribuirani.

Šef Misije OESS-a u BiH Brian Aggeler je rekao da je ključno da izborni proces u BiH poštuje najviše standarde transparentnosti osiguravajući osnovna prava njenih građana. Iskazao je podršku SIP-u BiH, te pozdravio blisku koordinaciju ključnih partnera iz međunarodne zajednice, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo  u pružanju stručne, tehničke i logističke podrške SIP-u kao glavnoj instituciji za provođenje izbora u BiH.  

- Misija OESS-a u BiH prateći aktivnosti SIP-a uočila je drastično povećanje obujma posla u vezi sa prijemom i obradom izbornog materijala koji SIP dobija od općinskih i gradskih izbornih povjerenstava. Taj izazov se može riješiti primjenom tehnologije radiofrekvencijske identifikacije (RFID) koja bi omogućila sustavno rješenje za skladištenje, prije svega, izbornog materijala, olakšala rukovanje njim i značajno skratila vrijeme koje je za to potrebno – naveo je Aggeler.

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Julian Reilly rekao je da funkcionalne demokracije, koje predstavljaju građane, mogu postojati samo uz slobodne i pravične izbore koji zavise od odgovarajuće strukture na terenu i da zato institucije koje su odgovorne za provođenje izbora moraju imati odgovarajuće alate i resurse.

- Mi smo danas ovdje zato što vjerujemo u demokraciju i vjerujemo u BiH. Želimo da se glasovi bh. glasača čuju tako da vaši predstavnici rade na onome što vama treba i šta želite. Čitači koje danas doniramo će pomoći SIP-u da identificira kretanje opreme i da se u stvarnom vremenu prima informacija o tome kako se koristi oprema za izbore i  gdje se fizički nalazi što će pomoći da izborni proces bude efekasniji – rekao je Reilly.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije