Poriluk je jako podcijenjeno povrće. Prerijetko ga jedemo u svakodnevnom životu, ali je ukusan, zdrav i brz za pripremu.
Ovo povrće je posebno dobro u kombinaciji s kremastim juhama ili umacima, što dokazuje omiljeno varivo od poriluka. Ali ova je kombinacija nepobjediva i kao jelo od tjestenine, piše Novi list.
U ovom receptu, aromatični poriluk susreće se sa začinjenom gorgonzolom i kremastim mascarponeom kako bi se stvorio prekrasan umak koji se može napraviti u samo 20 minuta.
Sastojci (za 2 velike porcije)
1 štapić poriluka
100 g gorgonzole
2 žlice maslinovog ulja
Sol
250 g špageta (ili druge tjestenine)
100 g mascarponea
50 g parmezana
Muškatni oraščić, papar
Priprema
Zakuhajte veću količinu vode. U međuvremenu poriluk narežite na sitne kolutiće i potom operite. Gorgonzolu narežite na kockice i ostavite sa strane. U tavi zagrijte maslinovo ulje i na srednjoj vatri pirjajte malo posoljeni poriluk oko 10 minuta. Vodu obilno posolite i u njoj skuhajte tjesteninu.
Poriluku u tavi dodajte mascarpone i gorgonzolu. Naribajte parmezan i malo muškatnog oraščića. Ocijedite tjesteninu i skupite vodu. Sada prelijte umak od sira s malo vode za tjesteninu dok ne dobijete kremasti umak. Posolite i popaprite. Umak poslužite s tjesteninom i još malo parmezana.