NEIZBJEŽNA NAMIRNICA

Spašava nas od žgaravice, uklanja mrlje, bijeli zube...

Thinkstock
29.12.2017.
u 20:18

Narodni 'lijek' mnogima će dobro doći u blagdansko vrijeme

Tijekom blagdanskog prejedanja u ljekarnama su ovih dana najtraženiji proizvodi koji “liječe” ili ublažavaju žgaravicu i ostale želučane tegobe. 

No većinu takvih problema, savjetuju stručnjaci, lako je riješiti i s običnom sodom bikarbonom, koja se posljednjih godina ponovno vraća u modu i sve su brojnije studije o njezinoj dobrobiti za naš okoliš i zdravlje.

Kod želučanih problema, mučnine, žgaravice, nadutosti, koji su najčešće uzrokovani brzom hranom, stresom, nekim lijekovima ili probavnim smetnjama, soda bikarbona dobar je prirodni lijek koji pomaže neutralizirati kiseline u probavnom sustavu, a razbija i masne tvari u hrani kako bi se ona lakše probavila, bez pritiska i boli u trbuhu.

Dovoljno je u pola čaše tople vode dodati pola žličice sode bikarbone, promiješati, pričekati da se otopi i popiti, a kao još učinkovitija mjera preporučuje se i da se u takvu otopinu doda i žlica alkoholnog ili jabučnog octa te, nakon nekoliko minuta, kad se smire mjehurići, popije naiskap. 

Oprezno kod djece

I sok iz dva limuna s pola žlice sode bikarbone i malo šećera ili meda pomoći će kod ublažavanja boli u želucu ili pak urinarnih infekcija. Ipak, nemojte sodu davati djeci mlađoj od pet godina, a izbjegavajte je i ako patite od zatajenja srca, oštećenja bubrega, ciroze jetre te u slučaju da uzimate kalcij kao dodatak prehrani. Kemijski, soda bikarbona je natrij-hidrogen karbonat. Taj bijeli prah bez mirisa, blago lužnatog okusa, obično nalazimo u prašku za pecivo, osvježavajućim granuliranim napicima, šumećim tabletama, pepermint i sličnim komprimiranim bombonima... Još su naše bake sodu koristile pri izradi kruha te prhkih tijesta za kolače, umjesto praška za pecivo, kako bi bila što rahlija, ili pak za omekšavanje graha, soje, slanutka tijekom procesa namakanja, dok je kao lijek koji širi krvne žile i lakše otpušta kisik u organe sodu poznavali još u starom Egiptu. Povišenje pH vrijednosti urina sprečava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a smatra se kako osobe koje konzumiraju sodu bikarbonu imaju smanjen rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i gihta. No, oprezno. I soda ima ograničenu primjenu konzumacije – dva tjedna, a nije naodmet posavjetovati se i s liječnikom prije upotrebe.

Za odvode, prehladu...

U narodnoj “medicini” soda se primjenjuje i za olakšavanje simptoma gripe, prehlade, kod gljivičnih oboljenja, alergija, bubrežnih bolesti, dok neki, poput talijanskog onkologa Tullija Simoncinija, smatraju kako je terapija sodom bikarbonom i jedna od najdjelotvornijih metoda borbe protiv raka. Tvrdi kako je prisutnost gljivice Candida albicans u kombinaciji s drugim faktorima okidač za formiranje i širenje tumora, no primjena sode bikarbone u svrhu povećanja lužnatosti u krvi uspješno uništava candidu. U svakom slučaju, kao korisnu i jeftinu namirnicu sodu bikarbonu je dobro imati u kući jer provjereno uklanja tvrdokorne mrlje, tjera kukce, služi kao prirodni dezodorans... Mrlju na tepihu najbolje je natopiti octom, posuti sodom i ostaviti da djeluje najmanje pola sata. Soda u deterdžentu za pranje rublja omekšat će tvrdu vodu i izbijeliti rublje.

Polovica limuna namočenog u sodu eliminirat će neugodne mirise u hladnjaku. WC školjku, kadu i umivaonik lako je očistiti prirodnim dezinficijensom od sode bikarbone i octa koji treba ostaviti desetak minuta da djeluje, a zatim istrljati i isprati. Šalica sode bikarbone u perilici suđa koju ćemo upaliti “na prazno”, ne samo da će očistiti zaostalu prljavštinu i osvježiti perilicu nego uspješno “riješiti” i kamenac. Pola šalice sode bikarbone i pola šalice octa, koje ćemo ostaviti da djeluju 15 minuta pa zaliti kipućom vodom, osvježit će odvod. U kombinaciji s limunom, soda se kao antimikrobna smjesa može koristiti za čišćenje lica i ublažavanje upalnih procesa na koži poput akni i bubuljica. Isto vrijedi i za kombinaciju sode i meda. Sa sodom bikarbonom mogu se izbjeljivati i zubi, no pazite da ne pretjerate jer može oštetiti zubnu caklinu. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije