Osmaši će od sljedeće školske godine imati veći izbor struka

Srednja škola u Grudama uvodi nova zanimanja - CNC operater i mehatronički tehničar

08.07.2024.
u 19:50

Zanimanja CNC operater i krojač-šivač su u trajanju tri školske godine, a mehatroničar, odnosno mehatronički tehničar u četverogodišnjem trajanju

Na jesen, u novoj, 2024./2025. školskoj godini, u Srednjoj školi A. B. Šimića Grude nastava će početi s dva nova zanimanja - CNC operater i mehatronički tehničar, piše Večernji list BiH.

Suglasnost o uvođenju novih zanimanja dalo je Općinsko vijeće Grude na svojoj posljednjoj sjednici. Time će se povećati broj struka i mogućnost izbora za svršene osmoškolce kad kreću u srednjoškolsku izobrazbu, gdje će nerijetko za neke od njih to biti stalno i jedino zanimanje i posao tijekom cijeloga života.

Važnost i potreba

Da je važno i potrebno uvesti zanimanja CNC operatera i mehatroničkog tehničara u grudsku srednju školu, prepoznalo je i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, odnosno županijska Vlada, koja je na 40. sjednici u lipnju usvojila odluku o davanju suglasnosti na uvođenje novih struka u toj školi. Na istoj sjednici županijska Vlada suglasila se da se nova zanimanja uvedu u još dvije srednje škole u Županiji: mehatroničar u SSŠ Posušje i krojač-šivač te CNC operater u SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški.

Zanimanja CNC operater i krojač-šivač su u trajanju tri školske godine, a mehatroničar, odnosno mehatronički tehničar u četverogodišnjem trajanju. Sve odluke o suglasnosti koje su prvo donijeli općinska, odnosno gradska vijeća, a potom i županijska Vlada, temelje se na procjenama potreba tržišta rada i mogućnostima zapošljavanja budućih školovanih stručnjaka.

Imamo dva velika grudska giganta - Grafotisak i Violetu kojima trebaju ta dva zanimanja, a i ostalim tvrtkama u grudskom gospodarstvu - Putovi, Toming, Lumen i drugima su ona, u nekom vremenskom slijedu, također prijeko potrebna. Neću reći da su našim učenicima radna mjesta osigurana, ali je sigurno da kad završe školovanje neće dugo čekati na zaposlenje. Mehatroničari i CNC operateri su u svijetu odavno potrebni i traženi, a ta potreba je došla i kod nas - ističe Mladen Leko, ravnatelj Srednje škole A. B. Šimića Grude. Dodaje da će županijsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta do početka nastave opremiti kabinete za nova zanimanja.

Što se tiče nastavničkog kadra, kompletan je i popunjen za opće predmete, a strukovni dio će se tražiti putem natječaja. Riječ je o inženjerima strojarstva i elektrotehnike, pokušat ćemo ih popuniti preko natječaja, a ako se ne uspije naći netko tko bi zasnovao radni odnos, onda ćemo pristupiti drugoj varijanti, da nastavu izvode inženjeri na temelju ugovora o djelu. Vlasnik Violete Petar Ćorluka je rekao da će nam izaći ususret, oni imaju inženjere koji mogu raditi i predavati stručnu nastavu. Tako prakticiramo i s nastavom za medicinske sestre, medicinske tehničare i farmaceutske tehničare, gdje smo angažirali liječnika, po potrebi i dva - objašnjava Leko. Upravo sa završetkom nastavne godine (školska još traje) i u vrijeme ljetnog upisnog kruga u prvi razred - 24. i 25. lipnja prvi upisni rok i 28. lipnja drugi upisni rok, u Srednjoj školi A. B. Šimića Grude došlo je do redovite smjene ravnatelja škole.

Nakon provedenog natječajnog postupka, dosadašnjeg ravnatelja Mladena Leku zamijenila je nova ravnateljica Andrijana Mlinarević-Cvetković. Kolega Mladen me ovih dana postupno uvodio u novi posao i dužnost, tako da je u srijedu, 26. lipnja, bio moj prvi radni dan na mjestu ravnatelja.

Veliko zanimanje

Upravo smo završili ljetni upisni krug u prvi razred i što se tiče nova dva zanimanja, zadovoljni smo rezultatom upisa. Odziv je dobar, pokazalo se da se nova zanimanja učenicima sviđaju i da je dobro što se ravnatelj Leko odlučio upravo za ta dva nova smjera. Imat ćemo po jedan kompletan odjel i mehatroničara i CNC operatera - kaže nova ravnateljica grudske Srednje škole A. B. Šimića Andrijana Mlinarević-Cvetković. Srednja škola A. B. Šimića Grude ustrojena je tako da nije podijeljena na gimnaziju i strukovnu školu.

Ona je mješovita škola koju čine opća Gimnazija i više različitih zanimanja: geodetski tehničari, građevinski tehničari, ekonomski tehničari, komercijalisti, kuhari, konobari, medicinske sestre, medicinski tehničari, farmaceutski tehničari i sad će biti bogatiji za mehatroničare i CNC operatere. Ovu, 2023./2024. školsku godinu pohađala su ukupno 674 učenika. Od toga su bila 174 maturanta. U školi su zadovoljni uspjehom, ponašanjem učenika i kvalitetom znanja. Ove godine imali smo 32 učenika maturanta koja su oslobođena mature. Posljednjih četiri, pet godina učenici generacije upisuju teže i složenije fakultete, kao što su medicina, farmacija i drugi, i uspješni su. Primjerice, tri bivše učenice koje su bile učenice generacije sad su peta godina medicine ili neki stariji su završili. Većina naših učenika polaže državnu maturu i u Hrvatskoj, upisuju se na fakultete u Hrvatskoj, a dobar dio u Mostaru. Koliko vidimo i znamo, studij ide dobro. I još nešto, i važno i zanimljivo, velik broj naših učenika otišao je preko ljetnog raspusta u Hrvatsku, na more, na sezonu, raditi... I to je dobro, da nauče raditi jer nema više duhana i onog što je bilo u našem i vašem djetinjstvu pa da radite kući. Imaju dobre uvjete, lijepu zaradu, a najbitnije je što se uče kulturi i vrijednostima vlastitoga rada - ističe elokventni dosadašnji ravnatelj Srednje škole A. B. Šimića Grude Mladen Leko.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije