Cijene nekretnina u BiH i dalje rastu, agencije gotovo nemaju što ponuditi kupcima

Stan u Mostaru koji je prije tri godine plaćen 70.000 KM sada se može prodati za 130.000 KM

stanovi
31.08.2024.
u 13:34

Broj predviđenih stanova za gradnju u lipnju 2024. godine u odnosu na broj predviđenih stanova za gradnju u 2023. godini manji je za 54 posto, u odnosu na lipanj 2023. godine manji je za 57 posto

Kupnja nekretnine u Bosni i Hercegovini stanovnicima s prosječnim primanjima predstavlja sve veću noćnu moru. Broj nekretnina koje se na tržištu nude manji je nego ikada, zbog čega i cijene dosežu svojevrsne rekorde. Do pada cijena može doći isključivo rastom ponude na tržištu u odnosu na potražnju, međutim, kako sada stvari stoje, još uvijek je značajno veći broj onih koji kupuju od onih koji prodaju.

U potražni prednjači dijaspora

U prilog tome da do pada cijena nekretnina neće tako lako doći govori i posljednje objavljeno izvješće Agencije za statistiku BiH, prema kojem se broj odobrenja za građenje novih nekretnina smanjio u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

- Broj izdanih odobrenja za građenje u lipnju 2024. godine u odnosu na prosječan broj izdanih odobrenja za građenje u 2023. godini manji je za 29,3 posto, u odnosu na lipanj 2023. manji je za 26,6 posto. Broj predviđenih stanova za gradnju u lipnju 2024. godine u odnosu na broj predviđenih stanova za gradnju u 2023. godini manji je za 54 posto, u odnosu na lipanj 2023. godine manji je za 57 posto - stoji u spomenutom izvješću. Ekonomski analitičar Admir Čavalić za tuzlanski.ba objasnio je da je nekoliko razloga koji definiraju rast cijena nekretnina u BiH.

- Prije svega iznimna potražnja, posebno dijaspore. Također, imamo kulturološke obrasce koji podrazumijevaju dugoročno čuvanje nekretnine. Ovo smanjuje dinamiku tržišta nekretnina. Naravno, inflacija je također imala utjecaj, osobito jer je dosta građana zbog pada vrijednosti novca svoju štednju čuvalo upravo u nekretninama.

Očekivanja su također bitna. Još uvijek nemamo tržišna očekivanja u vezi s padom nekretnina. Poneki medijski napisi, ništa više - kazao je Čavalić te napomenuo kako u ovoj zemlji nema značajnog fiskalnog tereta po pitanju posjedovanja nekretnina. Alma Abdagić, agentica za nekretnine, nedavno je za medije izjavila kako se pad cijena još uvijek ne očekuje. - Možemo govoriti o stabilizaciji cijena nekretnina. Međutim, ne možemo govoriti o padu cijena nekretnina. Svi su očekivali neki pad, svi su očekivali smanjenje cijene kvadrata u Sarajevu i šire u BiH. To se nije dogodilo i ne može se dogoditi jer je novac izgubio na vrijednosti. Ljudi su se uvjerili da je nekretnina dobra za čuvanje viška novca - navela je Abdagić.

Ima novca i sve se više ulaže

Osim potencijalnih kupaca, zbog novonastale situacije na tržištu nekretnina na mukama su i agenti za prodaju nekretnina. Kako doznajemo iz jedne mostarske agencije za prodaju nekretnina koja posluje već više od dvadeset godina, situacija na tržištu, kada je u pitanju ponuda, nikada nije bila lošija dok potražnja nikada nije bila veća. Agent iz ove agencije objašnjava kako svakodnevno ima po nekoliko upita ozbiljnih kupaca koji imaju novac i žele uložiti u nekretninu, međutim, on im nema što ponuditi.

- Stan koji je prije tri godine plaćen 70.000 KM u Mostaru sada se bez problema u jednom danu može prodati gotovo za dvostruki iznos zbog jednog jedinog razloga - drugog nema - kaže ovaj agent.

U gradovima poput Mostara i Tuzle trenutačna cijena po kvadratu u novogradnji iznosi od 3800 do oko 5500 KM. U starogradnji je to od 2500 KM do 4000 KM, ovisi o lokaciji i uređenju. U Sarajevu su te cijene još značajno veće kada je u pitanju starogradnja, prosječne cijene na području Sarajevske županije variraju od 2500 do 6000 KM. Kod novogradnje situacija je nešto drugačija, ali cijena ovisi o lokaciji na kojoj se zgrada nalazi te brojnim drugim čimbenicima te može dosegnuti i 8000 KM po četvornom metru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije