Čokolada ima različite oblike. Bijela čokolada, mliječna čokolada i tamna čokolada – sve imaju drugačiji sastav i, kao rezultat toga, njihovi nutritivni profili nisu isti. Velik dio istraživanja proveden je na mliječnoj čokoladi i tamnoj čokoladi jer one sadrže krute tvari kakaovca, dijelove biljke kakaovca.
Nakon što se te krutine ispeku, poznate su kao kakao. Mnoge od navodnih zdravstvenih dobrobiti čokolade povezane su sa sastojcima krutih tvari kakaovca. Bijela čokolada zapravo ne sadrži krute tvari kakaovca; sadrži samo kakao maslac, piše Ordinacija.hr.
Postoje li određene zdravstvene dobrobiti redovitog konzumiranja čokolade? Najnovija istraživanja kažu:
Može poboljšati zdravlje vašeg srca
Kakao sadrži flavonoide – antioksidanse koji se nalaze u određenim namirnicama kao što su čaj, bobičasto voće, lisnato povrće i vino. Flavonoidi imaju različite zdravstvene prednosti, uključujući poboljšano zdravlje srca. Budući da tamna čokolada ima veći volumenski postotak suhe tvari kakaovca, također je bogatija flavonoidima.
Recenzija iz 2018. u časopisu Reviews in Cardiovascular Medicine pokazala je obećanje u poboljšanju lipidnih ploča i krvnog tlaka pri konzumiranju umjerenih količina tamne čokolade svakih jedan do dva dana. Međutim, ova i druge studije dale su mješovite rezultate i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdile ove potencijalne zdravstvene koristi.
Na primjer, randomizirano kontrolno ispitivanje iz 2017. u Journal of the American Heart Association pokazalo je da konzumacija badema s tamnom čokoladom ili kakaom poboljšava profile lipida. Međutim, konzumacija tamne čokolade i kakaa bez badema nije poboljšala profile lipida.
Može smanjiti menstrualne grčeve
Tamna čokolada bogatija je magnezijem. Prema USDA-i, 50 grama tamne čokolade sadrži 114 miligrama magnezija, što je oko 35 % preporučene prehrambene doze za odrasle žene. Mliječna čokolada sadrži oko 31 miligram magnezija u 50 grama, oko 16 % RDA.
Dokazano je da magnezij pomaže u opuštanju mišića, uključujući sluznicu maternice. To može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva.
Može povećati razinu željeza
Tamna čokolada je dobar izvor željeza. Porcija tamne čokolade od 50 grama sadrži 6 miligrama željeza. Žene u dobi od 19 do 50 godina trebaju 18 miligrama željeza dnevno, a odrasli muškarci trebaju 8 miligrama dnevno, prema Nacionalnom institutu za zdravlje.
Tamna čokolada može biti ukusan način za povećanje unosa željeza, posebno za osobe s rizikom od razvoja anemije uzrokovane nedostatkom željeza, kao što su osobe koje rađaju i imaju menstruaciju, starije osobe, odrasli i djeca, kojima su potrebne veće količine željeza. Za bolju apsorpciju tamna čokolada može se kombinirati s namirnicama bogatima vitaminom C, poput bobičastog voća, za slatki i nutritivno bogat međuobrok, kaže Diana Mesa, vlasnica En La Mesa Nutritiona.
Nažalost, mliječna čokolada sadrži samo oko 1 miligram željeza u 50 grama.
Može poboljšati vaše kognitivne funkcije
U randomiziranom kontrolnom ispitivanju hranjivih tvari iz 2019., dnevni unos tamne čokolade tijekom 30 dana poboljšao je kognitivno funkcioniranje sudionika. Istraživači to pripisuju metilksantinima u tamnoj čokoladi, koji uključuju teobromin i kofein. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i dodatno razumjeli mehanizmi koji su doveli do kognitivnih poboljšanja.
Negativne posljedice
Može povećati rizik od visokog kolesterola
Iako postoje neke potencijalne zdravstvene dobrobiti jedenja čokolade, postoje i neke moguće negativne posljedice. Bijela čokolada i mliječna čokolada imaju visok udio zasićenih masti i dodanih šećera. Prekomjerna konzumacija zasićenih masti i dodanih šećera povezana je s visokim kolesterolom i većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Mogla bi premašiti siguran unos teških metala
Iako tamna čokolada može imati pozitivne učinke na vaše zdravlje, studija Consumer Reports iz 2022. pokazala je da svakodnevna konzumacija tamne čokolade može biti štetna za odrasle, djecu i trudnice. Testirali su 28 popularnih marki tamne čokolade i otkrili da 23 sadrže razine olova i kadmija koje bi mogle biti opasne za svakodnevnu konzumaciju.
Konzumacija ovih teških metala može dovesti do problema u razvoju, supresije imunološkog sustava, hipertenzije i oštećenja bubrega kod odraslih i djece.
Rješenje ovog problema leži u održivosti proizvodnje tamne čokolade. Olovo često dospije u zrna kakaovca kroz kontakt s prljavom opremom poput cerada, bačvi i alata. Kadmij zagađuje zrna kakaovca jer je prisutan u tlu u kojem se uzgajaju. Kako zrna sazrijevaju, razina kadmija raste. Neki proizvođači genetski modificiraju zrna kakaovca kako bi apsorbirala manje kadmija ili zamjenjuju stabla mlađima.