Ekološka katastrofa

Stotine mrtvih riba na obali Save, u opasnosti stanovništvo

25.05.2016.
u 07:00

Zbog ispuštanja velike količine vrlo otrovne tvari crne boje i neugodnog mirisa u takozvani srednji kanal koji se u Orahovi ulijeva u rijeku Savu, došlo je do pomora veće količine ribe.

Crnom gustom vodom pluta ošamućena riba, velike su količine uginule mlađi i krupne ribe, a mještani strahuju što će se dogoditi 700 metara nizvodno na ušću kanala u Savu. Hašim Avdić, umirovljenik iz Orahove, alarmirao je lovočuvare, te komunalnu policiju i ekološku inspekciju, piše “Dnevni avaz”.

- Ovo je neviđen zločin prema prirodi. Svud okolo je mrtva riba, a zbog nesnosnog smrada teško je duže boraviti pored vode. Oštar miris štipa za nos i grudi, morao sam otići u ambulantu po respiratore za disanje, kako bi s prijateljima spasio koliko-toliko ribe i prebacio je u čistu vodu, rekao je Avdić. Ubrzo nakon poziva na lice mjesta stigao je Jovo Šinik, načelnik Komunalne policije u Bosanskoj Gradišci. - Pozvao sam kolege iz Kozarske Dubice, jer ovaj kanal ide iz pravca te općine, odnosno kroz Draksenić. Dao sam nalog da se uzmu uzorci vode i otrovane ribe i da se napravi stručna ekspertiza.

Tako ćemo doznati o kakvoj se tvari radi te tko je zagađivač, rekao je Šinik. Situacija u Orahovi je alarmantna, a strahuje se da će posljedice, koje su već sada velike, biti neslućenih razmjera. Ovaj kraj poznat je i po velikoj količini krupne divljači, koja pije vodu upravo iz ovog kanala i rijeke Save.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?