Jedan od najpopularnijih deserata koji u raznim inačicama možeš pronaći od sjevera do juga Europe je štrudla od jabuka. OK, na hrvatsko se književno kaže - savijača, no nama nekako slasnije zvuči kad kažemo "štrudla" ili čak "štrudl"!
Ovo je recept za slasnu štrudlu od jabuka s orasima koji se može poslužiti i sa sladoledom od vanilije. Za ovu varijantu neće ti trebati previše vremena jer se radi s gotovim tijestom za savijače. Naravno, ako si majstor(ica) vučenog tijesta, slobodno napravi svoje domaće. Bit će još ukusnije, a i gosti će znati cijenit tvoj trud.
Sastojci
- Kore za savijače 500 g
- Jabuka 700 g
- Grožđice 80 g
- Orasi 50 g
- Šećer 10 g
- Sok od limuna 25 ml
- Vanilin šećer 10 g
- Žumanjak 1 kom
- Šećer u prahu 3 žlica
Postupak
- Kore odmotaj na radnoj površini. Stavi po 2 kore jednu na drugu. Na sredinu kore stavi naribane jabuke pomiješane sa šećerom, limunovim sokom, grožđicama, krupno nasjeckanim orasima i vanilin šećerom.
- Zarolaj kore preko nadjeva, premažite štrudlu žumanjkom i stavi u pleh za pečenje.
- Peci na temperaturi od 225 °C oko 30 minuta. Kad su savijače pečene pusti da se malo ohlade, nareži i posluži posute šećerom u prahu.