Intervju: Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad

Sufinanciramo zemljište za investicije, za kapitalne projekte gotovo 8 mil. KM

08.07.2024.
u 16:54

Subvencije za poljoprivredu, sufinanciranje kupnje zemljišta prilikom investicijskih projekata, ulaganja u infrastrukturne projekte - Općina Tomislavgrad mjerama razvojne politike, ali i produktivnim odnosom s ulagačima i poslovnom zajednicom podiže životni standard na svom području, a o aktualnim, kao i budućim projektima razgovarali smo s načelnikom Ivanom Buntićem.

Povod je bio današnji Dan općine, a što je prilika za napraviti rezime urađenog, kao i najaviti nove korake kada govorimo o radu općinske administracije.

Dan općine Tomislavgrad izvrsna je prilika za osvrnuti se na urađeno tijekom proteklih godinu dana. Što biste izdvojili kao posebno značajno u infrastrukturnom i općenito gospodarskom smislu?

- Tako je, svečana sjednica idealno je vrijeme za osvrt na sve ono što je općinska uprava radila, ali i prilika za iznijeti planove budućeg rada i djelovanja.

Ovogodišnjim općinskim proračunom za kapitalne investicije predviđeno je gotovo 8,000.000 KM, što čini blizu 40% ukupnog proračuna.

Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, i u ovoj godini nastavili smo sa sanacijom gradskih ulica i lokalnih cesta, izgradnjom kanalizacijskih kolektora i vodovodnih linija, širenjem i modernizacijom javne rasvjete, izgradnjom i uređenjem zelenih površina, uređenjem i rekonstrukcijom naših škola, sportskih dvorana te izgradnjom i uređenjem dječjih igrališta.

Ono što bih ovdje istaknuo je da smo otvorili ispostavu dječjeg vrtića u Šujici, povećali sufinanciranje i kapacitete postojećih, a izgradili smo i novo dječje igralište u naselju Bobara.

Radovi na pročistaču otpadnih voda privode se kraju te bi ovaj milijunski projekt, kojim bi se zaokružio sustav vodovoda i kanalizacije u gradu, uskoro trebao biti okončan i pušten u punu funkciju.

Krajem 2023. godine osnovali smo Turističku zajednicu općine Tomislavgrad i stvorili bolje predispozicije za korištenje turističkog potencijala u potpunosti, a napravljena je i šetnica oko Buškog jezera.

Kao mjere podrške poljoprivrednim gospodarstvima nastavili smo subvencionirati veterinarske usluge, proljetnu i jesensku sjetvu, kao i kamate na kredite.

U cilju uključivanja dijaspore u poticanje društvenog i ekonomskog razvoja, Općina Tomislavgrad ušla je u USAID-ov projekt " Diaspora Invest", čime su osigurana sredstva podrške u iznosu od 100.000 KM.

Svaka ova investicija, siguran sam, uvelike doprinosi kvaliteti života na području općine Tomislavgrad, a njima se ispunjavaju uvjeti za nastavak razvoja naše lokalne zajednice.

Kakvi su planovi za nastavak godine kada govorimo o projektnim aktivnostima?

- Ovih su dana počeli radovi na izgradnji mrtvačnice na gradskom groblju "Karaula" te je ovo samo prva faza, dok će vrijednost cjelokupnog projekta, čijom će realizacijom gradsko područje konačno dobiti mrtvačnicu i uređeno groblje, iznositi više od 2,000.000 KM.

Za izgradnju kanalizacije Bobara također su predviđena znatna sredstva u iznosu od 970.000 KM, a očekuju nas i radovi na izgradnji kružnog toka na križanju Ulice kralja Zvonimira i Ulice Brigade kralja Tomislava.

Preko Cesta FBiH obnavlja se oštećena tomislavgradska obilaznica.

Za asfaltiranje ceste od Mokronoga do Oplećana, cesta na području naselja oko Buškog jezera i sanaciju lokalnih cesta te realizaciju akcija u mjesnim zajednicama posljednjih su mjeseci potpisani ugovori u vrijednosti od 1,700.000 KM. U Tomislavgradu su u tijeku pripreme i organizacija 1100. obljetnice Hrvatskog Kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, a u okviru nje, čije obilježavanje počinje već ove godine, planirana je realizacija različitih projekata, glazbeno-scenske aktivnosti, izložbe, likovne kolonije, simpozij, oratorij, a za središnju svečanost i završno obilježavanje predviđeno je svečano misno slavlje svih hrvatskih biskupa.

Kako se danas živi u Tomislavgradu? Gdje su ključni potencijali razvoja? Osobito pritom mislimo i na iznimne mogućnosti razvoja poljoprivredne djelatnosti, poput proizvodnje mlijeka, ali i drugih srodnih grana?

- Poljoprivredna djelatnost (proizvodnja mlijeka, mesa, kao i uzgoj žitarica) svakako je jedna od značajnijih te Općina Tomislavgrad potiče poljoprivrednu i druge proizvodnje kroz subvenciju kamata za odobrene kredite, subvenciju veterinarskih usluga, subvenciju proljetne i jesenske sjetve.

Istodobno, uz poljoprivrednu proizvodnju, kao razvojni potencijal naše općine, javlja se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije (vjetar, sunce, voda), drvno-prerađivačka industrija, a moram spomenuti ovdje i veliki turistički potencijal.

Uz projektne aktivnosti i investicije koje se odnose na poticanje poduzetništva te unaprjeđenje infrastrukture i javnih usluga, lokalna uprava nastoji i kroz različite mjere podrške za sve kategorije stanovništva, a posebno za naše obitelji i mlade, olakšati svakodnevicu našim sugrađanima te time poboljšati kvalitetu življenja.

U kojoj mjeri Općina olakšava i ubrzava procedure za investitore? Možete li izdvojiti neke od primjera ulagačkih priča?

- Općina Tomislavgrad, kao jedinica lokalne samouprave, svojom gospodarskom politikom, izradom planske dokumentacije te ulaganjem u infrastrukturu, komunalne i javne usluge, radi na stvaranju preduvjeta za održivi razvoj naše općine i privlačenje investicija.

Za proizvodne objekte sufinanciramo zemljište tako da gospodarstvenici za zemljište plate određenu cijenu, a nakon što dobiju uporabnu dozvolu, cijeli iznos im se vraća, osim, simbolično, jedne marke, a Općina je obvezna osigurati infrastrukturu - pristupnu cestu, struju, telefon, vodu, kanalizaciju.

Također, općinska administracija stoji na raspolaganju u brzom i učinkovitom rješavanju potrebne papirologije.

Prije nekoliko dana švicarska tvrtka za proizvodnju medicinskih uređaja položila je kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona u Tomislavgradu, što će svakako doprinijeti gospodarskom razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i prilika na našem području.

Kakve su prilike za općinu kada govorimo o korištenju sredstava iz projekata prekogranične suradnje, ali i drugih fondova koji će se, napretkom BiH, svakako otvarati u većoj mjeri?

- Mogućnost financiranja kapitalnih investicija nerijetko prelazi okvire općinskih proračuna, tako da je za njihovu uspješnu realizaciju potrebna podrška drugih razina vlasti i partnera.

Tijekom protekle godine uložili smo mnogo truda u pisanje i prijavu projekata na javne pozivu te tako osigurali više od 250.000 eura potpore i nastavili ulagati u projekte od općeg društvenog interesa.

U procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji otvaraju se različite mogućnosti i instrumenti financijske pomoći na koje mi moramo biti sposobni odgovoriti i staviti ih u funkciju razvoja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije