brojne dobrobiti

Suhe šljive su riznica zdravlja, ali pripazite koliko ih jedete

suhe šljive
Shuterstock
05.10.2024.
u 09:12

Suhe šljive jedan su od najjednostavnijih načina za dovođenje probavnog sustava u ravnotežu jer opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu

Suhe šljive jedno su od prvih voćki koje su ljudi sušili, a neke studije otkrile su dobrobite za zdravlje kostiji. Istraživanje je proveo Kinesiology institut, a uključene su bile žene koje su prošle menopauzu. Trebale su kroz godinu dana u danu pojesti 6, 12 ili niti jednu suhu šljivu.

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani pojasnio je kako rezultati upućuju da se konzumacijom 6 ili 12 šljiva u danu može smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze, piše Ordinacija.hr.

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji doprinose gubitku koštane mase“, dodaje nutricionistica Kelsey Sackmann. 

Ističe i kako ovo voće može imati dodatne dobrobiti za organizam jer sadrži minerale, vitamin K,  fenole i dijetalna vlakna – koji su neophodni za zdravlje. Bogate su i vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

Suhe šljive jedan su od najjednostavnijih načina za dovođenje probavnog sustava u ravnotežu jer opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi.

I dok su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro ih je kombinirati s proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije