stradalo 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika HVO-a

Sutra 31. godišnjica stradanja Hrvata u Uzdolu

uzdol
13.09.2024.
u 08:57

U subotu, 14. rujna, u Uzdolu, općina Prozor-Rama obilježit će se 31. obljetnica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su 14. rujna 1993. godine u njihovim domovima ubili pripadnici Armije BiH.

Kako je najavljeno, program obilježavanja započet će u 10,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru.

U 11 sati održat će se sveta misa za uzdolske žrtve koju će predvoditi preč. Marko Zubak, kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog. Potom će u Memorijalnom centru uslijediti molitva (opijelo) za sve ubijene.

Zločin u Uzdolu dogodio se ujutro 14. rujna 1993. kada su pripadnici Armije BiH upali u to ramsko selo. Tom prilikom ubijeno je 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, od kojih su neki smaknuti hicem u potiljak, dok je dio stradalih izboden noževima. Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa 10 godina.

Za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora 2021. godine pravomoćno je osuđen jedan od nižih zapovjednika Armije BiH Enver Buza.

Obitelji ubijenih smatraju kako tom presudom pravda nije zadovoljena jer nitko od nalogodavaca nije kažnjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije