Sve je više mladih koji obolijevaju od raka debelog crijeva – kriv je način života

02.10.2024.
u 16:45

Loše prehrambene navike mogle bi biti uzrok zabrinjavajućeg porasta dijagnoza raka među mlađom populacijom, pokazala su istraživanja.

Broj osoba mlađih od 55 godina kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva udvostručio se u usporedbi s prije deset godina. Očekuje da će stopa smrtnosti porasti za 90 posto do 2030. Loša prehrana i sjedilački način života glavni sučimbenici rizika za kolorektalni rak, upozoravaju liječnici. No, ukazuju i na druge čimbenike rizika poput prekomjerne upotrebe antibiotika i gljivične infekcije u crijevima.

Neravnoteža bakterija u crijevima

Pogrešna i prečesta upotreba antibiotika može poremetiti osjetljivu ravnotežu bakterija koje žive u probavnom traktu, posebice debelom crijevu. To dovodi do neravnoteže u mikrobioti, što se naziva disbioza. S prekomjernom uporabom antibiotika dolazi do promjene u normalanom mikrobiomu. Kada to radite brže nego što biste trebali, može doći do pojave mutacija, a zatim i do stvaranja tumora, pojašnjava dr. Suneel Kamath, onkolog specijaliziran za kolorektalne karcinome na klinici Cleveland. Stanje neravnoteže lišava crijeva zaštitnih bakterija i dovodi do proliferacije bakterija koje potiču razvoj raka. U studiji iz 2021. godine koja je obuhvatila cjelokupno stanovništvo Švedske od 2005. do 2016. godine, istraživači su identificirali više od 40.000 slučajeva kolorektalnog raka u usporedbi s kontrolnom skupinom od 200.000 Šveđana bez raka. I žene i muškarci koji su uzimali antibiotike dulje od šest mjeseci imali su 17 posto veći rizik od razvoja raka u uzlaznom debelom crijevu, do kojeg hrana dopire nakon tankog crijeva. U Ujedinjenom Kraljevstvu, istraživači su ispitivali podatke o zdravlju ljudi tijekom više od dva desetljeća u studiji objavljenoj 2019., koja je omogućila opširniji pogled na to kako prekomjerna uporaba antibiotika može potaknuti stopu raka. Istraživači iz Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a usporedili su upotrebu antibiotika kod gotovo 29.000 ljudi koji su razvili ovaj rak s oko 137 000 osoba bez raka. Antibiotici su prethodno bili propisani u oko 72 posto pacijenata koji su razvili kolorektalni rak naspram 69 posto onih koji su ostali bez raka. No treba uzeti u obzir da je ovo malo povećanje primijećeno samo kod ljudi koji su primali antibiotike najmanje desetljeće prije dijagnoze, što sugerira da bi moglo proći barem toliko prije nego što lijekovi počnu imati tako razoran učinak.

Masna hrana i šećer

Prehrana koja se uglavnom sastoji od prerađenog i crvenog mesa, šećera i rafiniranih ugljikohidrata glavni je čimbenik rizika za upalu u crijevima, preteču raka. Istraživači su razmatrali prehrambene navike više od 95.000 medicinskih sestara koje su sudjelovale u opsežnoj studiji Nurses’ Health Study II od 1991. do 2015. godine. Također su razmotrili prehranu oko 41.000 žena dok su bile tinejdžerice. Otkrili su da odrasle žene koje piju dva pića zaslađena šećerom dnevno imaju dvostruko veći rizik od raka debelog crijeva nego žene koje piju manje od jednog zaslađenog pića tjedno. Ta pića mogu pokrenuti normalno dobre putove za stvaranje energije i metabolizam, ali ako ima viška, to dovodi do prekomjernog pogona stanica što može postati okidač za rak. Zapravo isto mislimo za vrlo prerađenu hranu. Vjerojatno je nešto u kemikalijama koje također mogu izazvati ovu situaciju viška energije, rekao je dr. Kamath. Znanstvenici s Ohio State Universityja otkrili su da kombinacija previše šećera i nedovoljno vlakana potiče crijeva da proizvode bakterije koje „ubrzavaju starenje” stanica. Te bakterije čine probavni sustav podložnijim kancerogenim mutacijama te manje sposobnim da se obrani od razvoja tumora, pokazala su preliminarna ispitivanja.

Pretilost i dijabetes tipa 2

Procjenjuje se da 80 do 90 posto pacijenata s dijabetesom tipa 2 ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. Stope dijabetesa tipa 2 i pretilosti su u porastu, što se podudara s rastućom učestalošću kolorektalnog raka. Neka su istraživanja ukazala na vezu između dijabetesa i povećanog rizika od raka debelog crijeva kod muškaraca. Povezanost je bila jača među pušačima i osobama s visokim indeksom tjelesne mase (BMI). Druga studija koja je istraživala vezu između dijabetesa i raka debelog crijeva kod žena otkrila je da su one s dijabetesom imale 60 posto veće šanse za razvoj raka. Znanstvenici kažu da pretilost može povećati rizik od raka debelog crijeva zbog upale koju uzrokuje u cijelom tijelu i promjena u crijevnoj mikrobioti.

Gljivične infekcije

Veza između gljivica i raka je slaba, ali nova istraživanja su je potvrdila. Istraživači sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, DC sekvencionirali su uzorke mikrobne DNK iz tumora pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva koji su bili mlađi od 45 ili stariji od 65 godina kada im je dijagnosticirana. Vrsta gljivica poznata kao Cladosporium češće se pojavljivala u tumorima mlađih pacijenata u odnosu na starije. Prisutnost gljivične skupine Candida povezana je s upalom koja dovodi do raka želuca, kao i gastrointestinalnog karcinoma. Studija iz 2022. objavljena u časopisu Cell izvijestila je o dokazima Candide albicans u kolorektalnim tumorima. Više razine gljivica Candida također su povezane sa širenjem kolorektalnog raka na druge dijelove tijela. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?