Objava premijera Nermina Nikšića

Sve spremno za obnovu stambenih objekata, ide i moratorij na kredite

08.10.2024.
u 16:56

Federalni premijer Nermin Nikšić u objavi na društvenim mrežama osvrnuo se na katastrofu na poplavama pogođenim područjima, kazavši kako se ljudski životi ne mogu vratiti, niti bilo kako nadoknaditi.

-Još uvijek se ulažu nadljudski napori da se lociraju i pronađu sve žrtve tragedije koja nas je zadesila, te da se uspostavi nesmetana komunikacija, kako putna tako i željeznička. Već radimo na određenim mjerama koje se tiču prevazilaženja trenutnog stanja i što bržeg oporavka. Vlada FBiH je pripremila sve za obnovu stambenih objekata koju su porušeni, čim se za to steknu uslovi na terenu, poručio je Nikšić. Federalni premijer je potvrdio i kako je s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH iskomunicirao mjere koje će biti donijete, a podrazumijevaju potpuni moratorij na kredite (glavnicu i kamate) u roku od 6 mjeseci za sve fizičke i pravne osobe koje su izravno pogođene ovim nemilim događanjima, te druge pogodnosti za subjekte, koji također trpe velike štete zbog svih ovih događanja. Svi detalji će biti objavljeni u odluci, koja je već spremna i koja će biti donijeta u vrlo kratkom vremenskom roku.

U kontaktu su, dodao je, s međunarodnim financijskim institucijama, u prvom redu, Svjetskom bankom i već rade na potencijalnom restrukturiranju trenutnih projekata, te prenamijeni i korištenju dijela financijskih sredstava za obnovu infrastrukture ali i oporavak pogođenih i ugroženih područja. Tražimo način za novi hitni projekt oporavka sa Svjetskom bankom koji bi se rješavao po ubrzanoj proceduri odobravanja. Sva ministarstva ubrzano rade na alociranju i prenamijeni određenih sredstava, koja bi se hitno mogla koristiti za prevazilaženje ove trenutne situacije. Također, Federalni zavod za agropedologiju donio je odluku da će svim poljoprivrednim proizvođačima koji se nalaze u dijelovima općina i gradova koji su pogođeni poplavama i klizištima, olakšati sve procedure u vezi poslova koje obavlja Zavod, te osloboditi poljoprivredne proizvođače od obaveze plaćanja naknade za poslove koje se odnose na kontrolu plodnosti zemljišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije