Zdrave navike obično se fokusiraju na prehranu, posebno kada je riječ o procesu mršavljenja. Međutim, često zanemarujemo utjecaj pića na naše zdravlje. Možda ćete biti iznenađeni kad čujete koji napitak može prouzročiti nepoželjne posljedice poput dehidracije i povećanja obujma struka. Dijetetičarka Elizabeth Keler ističe da voćni sokovi, iako poznati po prirodnom bogatstvu vitamina i antioksidansa, imaju svoje mane.
Mnogi preferiraju svježe cijeđene voćne sokove zbog esencijalnih nutrijenata koje sadrže. No, to može biti greška, navodi Klik.hr. Voćni sokovi nemaju vlakna koja pružaju cijelo voće. Vlakna pomažu usporiti apsorpciju šećera u krvi i održavaju hidrataciju zadržavanjem vode u probavnom sustavu. Bez vlakana, visok udio šećera u voćnom soku može izazvati brzi porast razine šećera u krvi, što potiče pojačano mokrenje i moguću dehidraciju, objašnjava Keller.
Puni su šećera
Također, važno je napomenuti da voćni sokovi sadrže koncentrirane količine prirodnih šećera iz voća, što ih čini kalorično gustima. Konzumacija velike količine voćnih sokova može dovesti do prekomjernog unosa kalorija, potencijalno rezultirajući debljanjem, posebno u području struka. Svaka nepotrebna kalorija koju tijelo ne iskoristi može se pretvoriti u masnoću, doprinoseći povećanju opsega struka. Što se tiče šećera prisutnog u voćnim sokovima, oni često sadrže fruktozu. Prekomjerna konzumacija fruktoze može potaknuti razvoj insulinske rezistencije, stanja u kojem stanice tijela manje reagiraju na insulin, što potencijalno povećava rizik od debljanja i metaboličkih problema, upozorava Keller.
Kao alternativu voćnim sokovima, Keller preporučuje konzumaciju vode, biljnih čajeva i domaćih voćnih smoothieja. Odabir ovakvih napitaka pomaže u smanjenju rizika od neželjenih posljedica, osiguravajući uravnoteženu prehranu i bolje zdravlje, piše Klik.hr.