Mađarski šef diplomacije

Szijjarto: Neke zemlje članice EU javno podržavaju proširenje, ali u zatvorenom krugu govore drugačije

Peter Szijjarto
Fena
26.01.2024.
u 19:02

- Naš cilj je da kada preuzmemo predsjedavanje tijekom pola godine zaista otpočnu pregovori s BiH i da se održe prvi međuvladini pregovori - kazao je mađarski ministar.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto kazao je da Mađarska od 1. srpnja ove godine preuzima poziciju predsjedatelja vijeća Europskom unijom, te da se to događa u razdoblju kada se EU suočava s velikm izazovima i u razdoblju kada je EU potrebna nova energija, svježina, ambicije.

- Mi smatramo da to u prvom redu možemo dobiti od zapadnog Balkana. U interesu EU je isto toliko koliko je i u vašem interesu da BiH što prije postane članica EU. Jedan od glavnih ciljeva mađarskog predsjedavanja bit će da u velikoj mjeri ubrza proces integracije zemalja zapadnog Balkana. Smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost u ovoj regiji – kazao je ministar Szijjarto prilikom susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, javlja Fena.

Upozorio je sve one oni koji usporavaju preces integracije zemalja zapadnog Balkana da idu protiv interesa tih zemalja, a i EU.

Naglasio je kako i u EP postoje zemlje članice koje javno podržavaju proširenje, ali kada su u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije.

- Naš cilj je da kada preuzmemo predsjedavanje tijekom pola godine zaista otpočnu pregovori s BiH i da se održe prvi međuvladini pregovori - kazao je mađarski ministar.

Zbog toga ministri Konaković i Szijjarto danas potpisali akcijski plan o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova s ciljem da tijekom mađarskog predsjedavanja istinski započnu pregovori o integraciji BiH u EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije