moderno opremljene prostorije za rad

Tehnološki park Posušje - projekt financiran fondovima EU

26.06.2024.
u 18:10

Zapadnohercegovačka županija svojevrsni je rekorder po visini novčanih sredstava povučenih iz fondova EU. Zahvaljujući Uredu Vlade ove županije za europske integracije, u protekle četiri godine u ovu županiju slilo se više od pet milijuna eura kroz programe prekogranične suradnje. Realizirani su brojni projekti, za koje sredstva Vlade i Općine ne bi bila dovoljna, a jedan od značajnijih je Logistički centar Posušje unutar kojeg djeluje Tehnološki park s moderno opremljenim prostorijama za rad i proizvodnju na CNC strojevima, javlja BHRT.

Moderan objekt prostire se na 290 kvadrata unutar kojih se nalaze moderno opremljene prostorije za obrazovanje za vrlo konkurentno zanimanje - CNC operater i programer. Kroz park je do sada prošlo sedam generacija polaznika, a svoju praksu ovdje obavljaju i učenici Srednje strukovne škole Posušje. Park djeluje u dva smjera, obuke polaznika i rad s lokalnim poduzećima. – Danas ne možete zamisliti rad bez CNC tehnologija. Zašto? Jer su one danas standard u EU i u svijetu.

Prošlost je ručno upravljanje na bilo kojem stroju jer to je neproduktivno, sporo i uključuje ljudske pogreške. CNC isključuje pogreške ako se ispravno nauči koristiti ta tehnologija – objašnjava stručni suradnik u Tehnološkom parku Ivan Milićević. Preko Ureda za europske integracije ZHŽ-a tijekom posljednjih godina privučeno je više od 5 milijuna maraka u različite projekte iz oblasti zdravstva, gospodarstva i turizma. Iz Ureda poručuju kako smatraju da ova županija ne bi trebala biti iznimka. – Imamo različite razine vlasti na kojima na jednostavan i konkretan način možemo doći do onih krajnjih potreba stanovnika kroz ove projekte o kojima govorimo. Nedostaje nam te institucionalne spremnosti. Često tražimo alibije unutar BiH da se nešto ne može napraviti, može. Dokaz je ne samo naša županija, imamo i druge županije i gradove koji uspijevaju to napraviti – ističe direktor Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije Ivan Jurilj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije