Vaš hladnjak treba temeljno očistiti svakih tri do šest mjeseci.
1. Planirajte unaprijed
Pripremite posude i oznake za bilo koje predmete koje želite pohraniti i organizirati.Nakon što se vaš hladnjak isprazni, bakterije se mogu brzo razmnožavati na sobnoj temperaturi, stoga stavite mliječne proizvode, meso i drugu hranu u rashladnu torbu, piše Goodhousekeeping.
Bacite u smeće svu hranu kojoj je prošao rok trajanja.
2. Operite police
Izvadite ladice za salatu s dna hladnjaka, kao i sve uklonjive police.
Nakon toga, temeljito operite police i ladice za salatu s deterdžentom za pranje posuđa i toplom vodom.
Ako su police (ili bilo koji drugi uklonjivi dijelovi) od stakla, najbolje je prvo ih pustiti da dostignu sobnu temperaturu kako bi se smanjio rizik od lomljenja u vrlo vrućoj vodi.
Koristite čačkalicu za uklanjanje ostataka hrane, a zatim isperite police i ladice za salatu čistom vodom.
3. Očistite unutrašnjost
Sada možete usmjeriti svoju pažnju na unutrašnjost hladnjaka. Izbjegavajte korištenje tople vode u ovoj fazi.Obratite posebnu pažnju na utore sa strane hladnjaka jer oni mogu privlačiti prljavštinu.
4. Obrišite vanjske površine
Ne zaboravite na područja na vanjskoj strani hladnjaka poput ručke i okvira vrata, gdje se može nakupiti mnogo bakterija zbog čestog kontakta s rukama.
Ako imate hladnjak s ledenicom na dnu, koristite usku mlaznicu vašeg usisavača za uklanjanje mrvice koje su se nakupile u pregibima.
5. Pustite da se ohladi
Vratite police i ladice za salatu. Ako imate termometar za hladnjak, pričekajte da temperatura unutar hladnjaka padne na 5 °C ili niže prije nego vratite hranu.