Eminovo Selo primjer suradnje investitora i plaćanja naknade mjesnoj zajednici

Tomislavgrad s Fealovim vjetroparkom obnavlja ceste, gradi vodovode...

08.06.2024.
u 18:44

Na području Eminova Sela postoji jedan Fealov vjetropark koji je počeo s radom 2018. godine. S tom investicijom kompanija se obvezala plaćati koncesiju na razini županije koja iznosi 1,5 posto od proizvedene i prodane električne energije - kaže za Večernjak načelnik Buntić.

Asfaltiranjem ceste u Eminovu Selu u dužini od 540 m kompletiran je ugovor o sanaciji lokalnih cesta i akcija u mjesnim zajednicama ukupne vrijednosti 745.822 marke. Vrijednost radova iznosila je 64.390 maraka te su, uz Općinu Tomislavgrad, radove sufinancirali i Mjesna zajednica Eminovo Selo, Feal d. o. o. i vinarija "Knebu", piše Večernji list BiH.

Tu je objavu na svome Facebook profilu objavio načelnik Tomislavgrada, čime je skrenuo pozornost na krajnje neobičnu situaciju. Obično infrastrukturu, razne komunalne projekte, financiraju lokalne zajednice uz potporu viših razina, a u posljednje vrijeme sve više i uz potporu europskih fondova. No, ovdje su u projekt uključeni Općina, Mjesna zajednica, privatna vjetroelektrana i vinarija. Spoj vlasti, visoke tehnologije s korištenjem obnovljivih izvora energije i poljoprivreda. Načelnik općine Ivan Buntić ponosan je na ovu suradnju, navodeći kako može postati model i za druge sredine u ovoj bosanskohercegovačkoj općini.

Suradnja s Eminovim Selom

- Na području Eminova Sela postoji jedan Fealov vjetropark koji je počeo s radom 2018. godine. S tom investicijom kompanija se obvezala plaćati koncesiju na razini županije koja iznosi 1,5 posto od proizvedene i prodane električne energije. Ta se naknada dijeli tako da pola novca odlazi Županiji, a pola Općini. Uz to, postoji izravan ugovor Općine s investitorom o međusobnoj suradnji. I to sada prakticiramo sa svim investitorima. Minimalna naknada je jedan posto, a moguće i više, ovisno o tome kako se dogovori, što ide izravno Općini. Uz to, 0,25 posto proizvedene i prodaje energije ide izravno mjesnoj zajednici od investitora. K tomu imamo naknade od prava građenja i prava služnosti zemljišta - kaže za Večernjak načelnik Buntić.

Objašnjava kako je zahvaljujući toj suradnji realizirano nekoliko projekata, poput izgradnje cesta, protupožarnih puteva i druge infrastrukture.

- Primjer Eminova Sela, Općine, Mjesne zajednice i investitora je upravo zbog toga pozitivan. Ta mjesna zajednica godišnje od investitora uprihodi između 40.000 i 50.000 maraka zahvaljujući naknadi koju plaćaju. No, nije zbog toga ova mjesna zajednica u lošijem položaju u odnosu na druge sredine u Tomislavgradu i korištenje novca iz proračuna.

- Oni mogu realizirati brojne projekte, bilo da je u pitanju rasvjeta, vodovod, prometna infrastruktura, igrališta, groblja... Sve što će im unaprijediti život. Moram reći i da Općina dodatno daje financijsku potporu svim tim projektima - ističe načelnik općine Tomislavgrad. Iz Feal grupacije, koja je utemeljila posebnu kompaniju F. L. Wind, koja upravlja vjetroparkom sa sjedištem u Tomislavgradu, istaknuli su kako je njihova poslovna filozofija biti društveno odgovorna kompanija koja sudjeluje u brojnim projektima u zajednici u kojoj djeluje.

- Pokušavamo uvijek paziti na lokalnu zajednicu. Uz zakonske obveze, rado se odazivamo i pomažemo hvalevrijednim projektima. Jako nam je važna komunikacija i razumijevanje lokalne zajednice i podrške u našim inicijativama, pogotovo projektima zelene energije od koje svi mogu imati koristi. Nastojimo maksimalno voditi brigu o lokalnoj zajednici potporom raznim humanitarnim, sportskim i ostalim projektima društvene odgovornosti - naveli su iz Feala za Večernji list.

Ova kompanija je 2018. počela te iste godine stavila u pogon vjetroelektranu Jelovača. To je bila druga vjetroelektrana u BiH na području općine Tomislavgrad. Instalirana snaga je 36 MW s 18 x 2 postavljenih vjetroturbina s planiranom godišnjom proizvodnjom od 85,68 Gwh. U brojnim projektima u lokalnoj zajednici sudjeluje i vinarija "Knebu". Riječ je o krajnje neobičnom projektu za ovaj dio Bosne i Hercegovine. Naime, vinarija "Knebu" je na 15 hektara površine, a na nadmorskoj visini od 960 metara zasadila je vinograde te uzgaja jedne od najplemenitijih sorti grožđa - chardonnay, sauvignon blanc, traminac, crni pinot i merlot.

Sljedeći EP HZ HB

U općini Tomislavgrad žele iskoristiti primjere suradnje privatnih kompanija i lokalne zajednice te potaknuti nove investicije uz puno poštivanje zakonskih obveza, posebice oko strogih okolišnih uvjeta i očuvanja životne sredine te se osigurati kako bi investitori radili u korist lokalne zajednice i mještana. - Ja sam apsolutno za obnovljive izvore energije, ali sam protiv svih štetnih projekata. Sve mora biti urađeno u skladu sa zakonskim propisima. Ali ponajprije u suradnji s lokalnom zajednicom i ljudima. Gdje god su realizirani projekti, razgovaralo se s ljudima kako bi im se objasnilo do u potankosti sve detalje projekta - rekao je načelnik Ivan Buntić. On kaže kako će sada identičan odnos uspostaviti i s Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg Bosne. - Postoji i drugi vjetropark u općini Tomislavgrad, inače prvi u BiH, kojemu je vlasnik Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne. No, tamo nemamo ovakav ugovor kao s Fealom od interesa za mjesnu zajednicu. Općina svejedno financira projekte u toj mjesnoj zajednici. Sada ćemo pokušati u pregovorima s Elektroprivredom da se ta naknada od 0,25 posto naknadno ugradi u ugovor - objasnio je načelnik općine. Ovisno o godini i proizvodnji, naknade po svim osnovama od ova dva vjetroparka dosežu i do milijun maraka, iz čega Općina Tomislavgrad sufinancira mnoge projekte, kao što su prva nekretnina, besplatan prijevoz učenika, vrtići. Na deseci su još projekata koji se planiraju realizirati u ovoj općini koja pokušava iskoristiti vjetar, jer je s cijelom Hercegbosanskom županijom najpotentnija u BiH, te sunce zbog velikoga broja sunčanih dana. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije