Donosimo odgovor

Treba li krumpir prati prije pripreme ili nakon kupovine?

21.07.2022.
u 13:00

Ako ste se pitali treba li krumpir prati odmah nakon kupovine ili tek prije pripreme, stručnjaci imaju odgovor na ovo pitanje.

Najbolje ih je prati tek prije pripreme, navode stručnjaci, prenosi Ordinacija.hr.

Razlog zašto ih se ne treba prati ranije je taj što će nakon pranja biti plodno tlo za nakupljanje bakterija. Isto tako ako ih oprane negdje pohranite, velike su šanse da će se opet zaprljati. Ako ste krumpir ogulili, ali hitno morate van kuće, postoji trik koji će ih čuvati par sati u dobrom stanju – stavite oguljene krumpire u hladnu vodu i hladnjak – tako će oni ostati tvrdi i neće mijenjati boju.

Ustvari, neki stručnjaci kažu kako oguljene krumpire možete u vodi držati i do jednog dana prije korištenja, a taj će korak pomoći i da se odstrane sve bakterije koje se možda na njemu nalaze. Ponovno pranje krumpira će i njihovu teksturu učiniti hrskavom, kaže tako Martha Stewart, no dodaje da ako se krumpiri ostave dulje od 24 sata u vodi, opet možete računati na nakupljanje bakterija, a kako će oni upiti vodu, više neće biti tako tvrdi.

Ako ste u situaciji kada ste suočeni s puno prljavštine koju ne možete očistiti niti četkom, krumpir namočite u mlaku vodu na 20 minuta kako bi se prljavština opustila i kako biste ga lakše oprali, prenosi Ordinacija.hr..

Krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku

Ako ga držite u hladnjaku on može promijeniti okus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage u hladnjaku.

Stoga je za čuvanje krumpira najbolje vrlo svježe mjesto, suho i tamno poput podruma. Stavite krumpir u platnenu ili papirnatu vreću i čuvajte ga na svježem i tamnom mjestu. Čuvajte ga od svjetlosti da ne pozeleni.

Spremate li ga u plastičnu vreću, pripazite da bude perforirana kako bi vlaga mogla izlaziti.

Važno je i da se čuva podalje od luka jer će plinovi koje emitiraju ove vrste povrća prouzročiti kvarenje i jednoga i drugoga. Često ga pregledavajte i izdvojite svaki proklijao ili smežuran jer će brzo utjecati na kakvoću ostaloga.

Mladi krumpir se mnogo brže kvari pa se čuva samo tjedan dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije