Hercegovina, posebno okolica Mostara, uvijek je bila bogata trešnjom, omiljenom voćkom mnogih. Ove su se godine prve trešnje počele brati 21. travnja, kao nikad ranije. Razlog su bile pogodne temperature.
“Proradile” trešnje
- Ove godine je bila baš suša, ugrijalo je bilo već prije, nedostatak vode i “proradile” su trešnje. Naletio je bio i mraz, ali kod nas u Željuši nije napravio štetu. Dolje ispod Mostara, Dubrave, Čapljine... nastradalo je sve, kod nas nije. Možda pokoja smokva i to dolje u blizini Neretve.
Doduše, malo je nedostajalo da nastrada sve, i voćke i zasadi, da je temperatura bila niža stupanj-dva ne bi im bilo spasa. Srećom to se nije dogodilo i urod je odličan, kazao nam je u razgovoru Dragoslav Dabić, kod kojega smo bili u posjetu. Dragoslav dodaje kako bi, da je mraz uništio voćke i sadnice, šteta bila ogromna. - Neprocjenjiva, propao bi sav trud i ulaganja. Financijska šteta bi iznosila sigurno 30.000 maraka, a najgore je što bi za ovu godinu bilo sve izgubljeno. Do prvih trešanja čekalo bi se još godinu dana, kaže Dragoslav. Uzgojem trešanja Dragoslav se bavi od malih nogu, prije rata njegove su plantaže bile mnogo veće, a sada se, pored prodaje trešanja, bavi i uzgojem sadnica. Kaže kako je ovaj posao isplativ, iako su uvjeti nepovoljni, bar što se tiče poticaja i podrške od države.
Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ...