Usvojen Prijedlog zakona o unutarnjoj trgovini

Trgovine u Federaciji BiH zatvorene nedjeljom i u dane blagdana, uz moguća izuzeća

trgovina, kasa
ilustracija
23.10.2024.
u 20:03

Zakon je usvojen uz amandman HDZ-a kojim se ostavlja mogućnost općinama i gradovima da predlože izuzeće, odnosno da nedjelja bude radna ako za to postoje opravdani razlozi

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o unutarnjoj trgovini FBiH te je usvojeno uvođenje neradne nedjelje. Zakon je usvojen sa 68 glasova za, dva protiv, dok je 10 bilo suzdržano. Kako tvrde iz Federalnog ministarstva trgovine, Zakon je usklađen s europskim propisima te ima podršku i poslodavaca i potrošača i trgovaca i njihovog sindikata.

Zakon propisuje da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati tjedno, te da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana, piše Avaz.

- Ovo je velika pobjeda trgovaca, ne samo zato što su dobili slobodan dan na koji uvijek mogu računati, nego što je to proizvod širokog konsenzusa radnika, potrošača i poslodavaca. Mnogi bi rekli da su interesi jednih nepomirljivi s interesima drugih, ali oni su ovim primjerom cijelom društvu održali lekciju. Pokazali su da je poslodavcima itekako stalo do zadovoljnih radnika, radnici su pokazali da novac nije ono što je presudno u njihovom radu, a potrošači su itekako razvili empatiju prema radnicima u trgovini i spremni su svoje nabavke obavljati dan ranije kako bi i radnici, kao i oni, nedelju mogli posvetiti sebi i svojima - kazao je federalni ministar trgovine Amir Hasičević.

Zakon je usvojen uz amandman HDZ-a kojim se ostavlja mogućnost općinama i gradovima da predlože izuzeće, odnosno da nedjelja bude radna ako za to postoje opravdani razlozi. Takav zahtjev poslali bi Federalnom ministarstvu trgovine, a ministarstvo ga prosljeđuje Vladi FBiH na izjašnjavanje. Ako Vlada FBiH procijeni da je zahtjev opravdan, općina ili grad će dobiti zeleno svjetlo za rad trgovačkih objekata nedjeljom.

Iz Ministarstva trgovine navode da radnici zaposleni u sektoru trgovine u FBiH žele slobodne dane nedjeljom i blagdanima, što je pokazalo i istraživanje koje su na uzorku od 1.442 osobe proveli sveučilišni profesori. Podršku Zakonu dalo je 96 posto radnika, odnosno 97,5 posto trgovaca, 96% zaposlenih u uslužno-trgovačkim djelatnostima, 98,5% u uslužnom sektoru te 91% zaposlenih na uredsko-šalterskim poslovima.

U FBiH je zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Čapljini, Goraždu, Mostaru i Novom Travniku, dok je takva odluka za čitavu Zapadnohercegovačku županiju na snazi od polovine 2020. godine. Zabrana rada nedjeljom na snazi je u Hrvatskoj od 1. srpnja 2023. godine, dok je Crna Gora još u ožujku 2019. godine donijela odluku da trgovine više neće raditi nedjeljom i blagdanima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije