Izbori nakon izbora

Tri grada u BiH nisu dobila gradonačelnike, pogledajte zašto

storyeditor/2024-10-06/brcko.jpg
07.10.2024.
u 11:24

Uslijed nezapamćene prirodne katastrofe koja je proteklog tjedna pogodila Bosnu i Hercegovinu izbori su, kao što je poznato, odgođeni u pet općina (Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica), a kada će biti provedeni, još uvijek je nepoznato, pri čemu mnogo toga ovisi o procesu sanacije šteta, kao i obnovi prometnih veza. No, kako su nedavno objasnili iz Središnjeg izbornog povjerenstva, izbori će se održati kada se steknu uvjeti za održavanje izbora, a u pravilu provode se u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasanje na redovitim izborima, o čemu će posebnu odluku donijeti SIP. Drugim riječima, moguće je da će se izbori u navedenim lokalnim zajednicama provesti i nakon više od mjesec dana.

S druge strane, ono što čeka javnost i medije u BiH su posredni izbori u trima gradovima - Sarajevu, Mostaru i Brčkom. U svim trima slučajevima birat će se gradonačelnici putem gradskog vijeća, odnosno na primjeru Brčkog kroz Skupštinu, dok će se u Sarajevu, osim gradonačelnika, na posredan način birati i novi sastav Gradskog vijeća. Krenimo od Mostara: gradski Statut precizirao je kako na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo vijećnici izabrani u Gradsko vijeće. Izbor gradonačelnika vrši se na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora, a pritom svaki gradski vijećnik ima pravo nominirati kandidate iz reda izabranih vijećnika. Prije izbora nominirani kandidati moraju izjaviti u pisanoj formi da prihvaćaju kandidaturu.

Dvotrećinska većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika. Ako ni jedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu. Ako je uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako ni jedan od preostala dva kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, vrši se treći krug izbora. U trećem krugu jednostavna većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preostala kandidata. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

Kada govorimo o Sarajevu, koje čine četiri općine (Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo i Novo Sarajevo), prvo je potrebno izabrati sastav Gradskog vijeća, i to tako da svaka od općina delegira po sedam vijećnika. Na Gradskom vijeću se pak bira gradonačelnik i većinom glasova od ukupnog broja gradskih vijećnika. U slučaju da ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, provodi se drugi krug glasanja između dva kandidata s najvećim brojem osvojenih glasova u prvom krugu glasanja. Ako dva ili više kandidata s najvećim brojem glasova imaju jednak broj glasova, u drugi krug ulaze svi kandidati s jednakim brojem glasova. Ako u drugom krugu ne bude izvršen izbor, procedura drugog kruga se ponavlja. Ako u ponovljenoj proceduri drugog kruga ne bude izvršen izbor, kompletna procedura izbora gradonačelnika se ponavlja. U Brčkom, kao što je poznato, nakon ustroja novog saziva Skupštine počinje procedura izbora gradonačelnika, koji zatim bira Vladu.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije