Osim što se može pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda može se čuvati tjednima ili čak mjesecima. Iako je krumpir općenito poprilično otporan, postoje ispravni i krivi načini za njegovo skladištenje.
Bez obzira imate li crvenkaste, gurmanske ili slatke krumpire, sve vrste treba pohraniti na način koji je predstavljen u nastavku teksta kako bi dobili najduži mogući rok trajanja.
Koliko traje krumpir?
Rok trajanja krumpira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krumpir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci.
Ako se krumpir čuva na temperaturi iznad 12°C stupnjeva, brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krumpir može izdržati nekoliko tjedana.
Najbolji način skladištenja krumpira
Slijedite ovih pet savjeta kako biste pravilno pohranili krumpir:
Birajte dobar krumpir. “Skladištenje krumpira počinje u supermarketu”, kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krumpir u Idahu. Potražite krumpir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krumpir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krumpir s mrljama se brže kvari u skladištenju.
Neka bude suh. Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih “pohranite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje”, piše 24sata.
Stavite ih u košaru ili vrećicu. Još jedna tajna za očuvanje svježine krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krumpiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krumpira u ‘dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih’. Otvorena papirna vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.
Pronađite hladno, tamno mjesto. Krumpir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 12°C stupnjeva tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krumpir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje “ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini štednjaka ili perilice posuđa. Također će poslužiti i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini”. Bez obzira na sve, ne čuvajte krumpir u hladnjaku.
Rotirajte zalihu. Svaki put kada posegnete za krumpirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krumpira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krumpire na dno.
Ne stavljajte krumpir u hladnjak
Čuvanje krumpira u hladnjaku nije nikako dopušteno.
“Kada se krumpir previše ohladi, njegov se sadržaj škroba pretvara u šećer te se tako stvara krumpir slađeg okusa i mijenja se njegovo ponašanje pri kuhanju”, kaže Muir.
Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krumpira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za hladnjak.
Pretvorba škroba u šećer je također razlog zašto se sirovi krumpir ne smrzavaju baš najbolje. Ako želite koristiti zamrzivač za dugotrajno skladištenje, narežite ga ili nasjeckajte i blanširajte prije zamrzavanja za najbolje rezultate. Prije zamrzavanja pustite krumpir da se potpuno ocijedi i upotrijebite ga u roku od nekoliko mjeseci, prenosi 24sata.