Tuberkuloza goveda, koja se širi putem zaražene hrane, veća je prijetnja ljudskom zdravlju nego što se ranije mislilo, upozoravaju vodeći liječnici i veterinari.
Ta bi bolest mogla biti ozbiljnija i teža za liječenje od konvencionalne tuberkuloze kod ljudi, prenosi BBC.
Svijet se obvezao da će se osloboditi od tuberkuloze do 2035. godine.
Međutim, organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kažu da se tuberuloza goveda desetljećima zanemaruje.
Nepasterizirano mlijeko jedno je od najčešćih izvora zaraze.
U rizične skupine spadaju veterinari, farmeri i mesari
Tuberkuloza goveda također pogađa one koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim životinjama, uključujući veterinare, farmere i mesare.
Dr. Francisco Olea-Popelka iz Unije protiv tuberkuloze i plućnih bolesti rekao je da je tuberkuloza goveda “dobro poznati problem koji je bio zanemarivan desetljećima”.
“To je bolest koja se može spriječiti, liječiti i izliječiti, ali još uvijek imamo stotine tisuća ljudi koji od nje obolijevaju.”
“Deset tisuća ljudi godišnje umire od te bolesti i to je mnogo u usporedbi s drugim bolestima”, kazao je.
Njegova kolegica dr. Paula Fujiwara kaže da ljudi koji se zaraze tuberkulozom goveda trebaju spcijalističko liječenje, a u velikoj većini slučajeva ne dobiju niti pravu dijagnozu. Osim toga, dodao je Olea-Popelka, takva tuberkuloza je često izvanplućna, što znači da zahvaća druge organe a to komplicira postavljanje dijagnoze i otežava liječenje.
Uzročnik tuberkuloze goveda je Mycobacterium bovis, dok je uzročnik tuberkuloze kod ljudi Mycobacterium tuberculosis.
M. Bovis je otporan na jedan od ključnih lijekova u liječenju ljudske tuberkuloze – pirazinamida.