autoceste

Turci će graditi tunel Prenj na Koridoru Vc

02.08.2024.
u 14:00

Natječajna procedura za odabir izvođača radova na tunelu Prenj započela je u rujnu 2022. godine i još nije okončana.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je koje su tvrtke prošle pretkvalifikacije za dugoočekivanu izgradnju tunela Prenj.

Tunel Prenj dio je poddionice Koridora Vc, Konjic (Ovčari)-Tunel Prenj-Mostar sjever, a u obavijesti se navodi se da su sljedeće turske tvrtke razmatrane za daljnje razmatranje kao izvođači radova:

Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret Turska, Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S. Turska, konzorcij DL Limak Joint Venture koji čine korejski Jongno-gu i glavni partner Limak Construction Industry and trade INC Turkey, piše eKapija.

Podsjećamo, natječajna procedura za odabir izvođača radova na tunelu Prenj započela je u rujnu 2022. godine i još nije okončana. Iz Autocesta FBiH nedavno su istaknuli da je planom nabave definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova, a to je prosinac 2024. godine.

Riječ je o tunelu dužine 11 kilometara, koji je deveti najduži prometni tunel u Europi, a prvi u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara. Ukupna vrijednost projekta je oko 800 milijuna KM (400 milijuna EUR).

Riječ je o najvažnijem infrastrukturnom projektu u Bosni i Hercegovini. Izgradnjom ovog tunela Autoceste FBiH od Mostara do Sarajeva uvelike će se skratiti putovanje. Usporedbe radi, trenutna dužina ceste preko M-17 je 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste biti 82 kilometra.

Nedavno, v.d. direktora Autocesta FBiH Denis Lasić potpisao je s direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naessl ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedan 3,5 milijuna eura, kojim se podržava priprema i realizacija projekta Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?