Mostarcima se nudi sumnjivi kolagen, i to po cijeni dvostruko većoj od originalnog

U BiH preko interneta prodaju sumnjive i opasne lijekove, preparate, vitamine...

tablete
22.08.2024.
u 08:50

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je upozorila da su lijekovi s crnog tržišta potencijalno opasni te da postoji mogućnost da je riječ o krivotvorenim proizvodima koji su mogu biti opasni za život i zdravlje ljudi.

Pojava sumnjivih lijekova, preparata i nadomjestaka prehrani na tržištu Bosne i Hercegovine nije nikakva novost. Iz nadležnih institucija već godinama apeliraju na stanovništvo da ne nasjedaju na prijevare te da lijekove i nadomjestke prehrani kupuju isključivo u za to ovlaštenim trgovinama, a ne preko interneta i sl. Najnoviji primjer prodaje u najmanju ruku sumnjivog preparata koji navodno pomaže kod oštećene hrskavice i bolova u koljenima, kukovima, ramenima dolazi iz Mostara, piše Večernji list BiH.

Tvrtka ne postoji

Naime, u jednoj Facebook grupi objavljeno je upozorenje kako se telefonski nude tablete koje su navodno kolagen. Oni koji ih nude predstavljaju se kao djelatnici JP Centar za zdravlje, a bočicu od 30 tableta navodnog kolagena prodaju za 65 KM. Kako bi djelovali uvjerljivije, u svom pozivu potencijalne kupce uvjeravaju kako je za kupnju moguće dobiti refundaciju od Zavoda za javno zdravstvo.

Na loše urađenoj deklaraciji stoji kako je zemlja podrijetla Njemačka, a uvoznik za BiH navodna tvrtka Herbikon d. o. o Čapljina. Pokušavajući pronaći ovu tvrtku na Googleu vidljivo je da ne postoji, odnosno nije registrirana. Navodni proizvođač je tvrtka Vitabiotics, a tablete su navodno proizvedene početkom veljače ove godine te imaju rok trajanja do kraja 2027. godine. Kako stoji u upozorenju objavljenom na Facebooku, telefon s kojeg su zvali prodavači povezan je s PIK profilom za prodaju poljoprivrednih strojeva. Kada su upitani da kažu adresu, ID broj itd., poklopili su slušalicu.

Sve navedeno ukazuje na to da je riječ o sumnjivom proizvodu koji ne bi trebalo konzumirati. Zanimljivo je spomenuti kako tvrtka Vitabiotics, koja je na njima navedena kao proizvođač, uistinu postoji i uistinu proizvodi tablete kolagena. Međutim, riječ je o tvrtki iz Velike Britanije, a originalna kutija njihova kolagena od 30 tableta u ljekarnama se prodaje po cijeni nešto manjoj od 30 KM te izgledom nimalo ne nalikuje na ovu za koju telefonski prodavači traže 65 KM.

Sumnjivi sastojci

Valja podsjetiti kako je nezakonita trgovina lijekovima ugrađena i u Kazneni zakon BiH. Naime, prema ovom zakonu za nezakonitu trgovinu lijekovima propisuje se kazna između jedne i deset godina zatvora. Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prije nekog vremena je upozorila da su lijekovi s crnog tržišta potencijalno opasni jer nisu prošli zakonske kontrole. Naveli su i kako postoji velika mogućnost da je riječ o krivotvorenim proizvodima koji su potencijalno opasni za život i zdravlje ljudi.

Pojava lažnih lijekova primijećena je u svim dijelovima svijeta, a uglavnom se prodaju na tržnicama i internetu. Nerijetko lažni lijekovi nađu put i do klinika i bolnica, navodi SZO. Iz krovne organizacije objašnjavaju da je krivotvoreno oko deset posto lijekova koji se prodaju na tržištima nerazvijenih i srednje razvijenih zemalja. Takvi lijekovi najčešće ne sadrže aktivni sastojak, dok su neki od njih otrovni jer sadrže potencijalno smrtonosne razine pogrešnog aktivnog sastojka ili druge otrovne kemikalije. Neki od njih su kontaminirani bakterijama pa konzumacija takvih može biti potencijalno smrtonosna, ističu iz SZO-a.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
09:41 22.08.2024.

Pun je internet o prodaji ovih lijekova kao što su obnavljanje hrskavice, za dijabetis, liječenje sporijaze, gluhoće visokog tlaka, gljivica pod noktima, parazita u tijelu itd. Kad ih dobiješ uvidiš da je obična prevara ali nemaš se kome žaliti. Šta radi naša inspekcija. To je čisti kriminal jer varaju naivne ljude i zgrću ogromni novac.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije