Aljoša Čampara

U Federaciji BiH neophodno priznati status 'roditelja njegovatelja'

ilustracija
21.12.2019.
u 11:07

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH i izaslanik Kluba Bošnjaka Aljoša Čampara predlagač je Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, koji je ovaj tjedan upućen u javnu raspravu od 60 dana nakon usvajanja u Domu naroda.

Kaže kako je cilj zakona da se jednom od roditelja djeteta s poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom prizna pravo na status "roditelja njegovatelja", te da mu se omogući mjesečna naknada i novac za uplatu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

- Predložio sam da se Zakon dopuni sa devet novih članova da bi se na sustavan način počela rješavati problematika kada su u pitanju obitelji koje imaju člana s poteškoćama u razvoju. Tu prvenstveno smatram da treba podržati roditelje, te riješiti njihov status imajući u vidu da su u najvećem broju slučaja sami roditelji "njegovatelji, stručnjaci, odgajatelji..." svoje djece, gdje im je pri tome oduzeto osnovno pravo, pravo na rad, jer nisu u mogućnosti raditi budući da je njihovoj djeci nerijetko neophodna 24-satna briga i njega – rekao je Čampara.    

Kako predviđa zakonski tekst, jedan od roditelja djeteta s poteškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom imao bi status roditelja njegovatelja ako ispunjava nekoliko uvjeta. Među njima su da je "potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe jer mu je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koju je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen".

Također, ako je "u potpunosti nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala", te ako "ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba".

- Zbog navedenih, kao i drugih odredbi u Nacrtu zakona oba doma Parlamenta FBiH usvojili su zaključke po kojima se zadužuje Vlada i resorno ministarstvo, prije obavljanja javne rasprave, da urade detaljnu procjenu broja osoba koje bi ostvarivale pravo na priznavanje statusa roditelja–njegovatelja. Pored toga, Federalno ministarstvo zdravstva treba odrediti koja zdravstvena stanja osoba s invaliditetom su uvjet za ostvarivanje ovog prava – istaknuo je Čampara govoreći o zakonskom rješenju koje je urađeno po uzoru na zemlje Europske unije, gdje je sustavno tretirano i riješeno pitanje roditelja njegovatelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?