OPASNO PO ZDRAVLJE

U kroasanima iz BiH otkriven štetni zabranjeni aditiv: Cijela pošiljka uništena

kroasan
Društvene mreže
18.07.2024.
u 15:30

Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije

Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz Bosne i Hercegovine, izvijestio je u srijedu Europski sustav sigurnosti hrane, prenose hrvatski mediji.

Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200, koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. No, na hrvatskoj granici analizom su otkrivene štetne tvari pa je cijela pošiljka odmah uništena.

Tako je u jednom uzorku utvrđen udio aditiva u kroasanu od 2465 mg/kg, au drugom 2618 mg/kg. Prema preporuci Europske komisije najveća dopuštena koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima je 2000 mg/kg. Kako stoji u obavijesti, kroasani su iz Bosne i Hercegovine, a trebali su biti uvezeni u Hrvatsku, piše Avaz.

Predstavljali su potencijalnu opasnost za zdravlje, pa su uništeni. Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zbog toga ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, posebice za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda.

Ovaj aditiv je najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No neka znanstvena istraživanja pokazala su da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvoriti potencijalno kancerogene spojeve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije