Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz Bosne i Hercegovine, izvijestio je u srijedu Europski sustav sigurnosti hrane, prenose hrvatski mediji.
Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200, koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. No, na hrvatskoj granici analizom su otkrivene štetne tvari pa je cijela pošiljka odmah uništena.
Tako je u jednom uzorku utvrđen udio aditiva u kroasanu od 2465 mg/kg, au drugom 2618 mg/kg. Prema preporuci Europske komisije najveća dopuštena koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima je 2000 mg/kg. Kako stoji u obavijesti, kroasani su iz Bosne i Hercegovine, a trebali su biti uvezeni u Hrvatsku, piše Avaz.
Predstavljali su potencijalnu opasnost za zdravlje, pa su uništeni. Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zbog toga ima široku primjenu u prehrambenoj industriji, posebice za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda.
Ovaj aditiv je najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No neka znanstvena istraživanja pokazala su da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvoriti potencijalno kancerogene spojeve.