u čast kraljice Katarine

U Mostaru završen međunarodni znanstveni skup „Posljedice nestanka Bosanskoga Kraljevstva“

26.10.2024.
u 08:58

Na skupu su nazočili fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru dr. Marko Babić te konzul RH u Tuzli Ivan Bandić te Ljiljana Jurak, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH

U Mostaru je završen dvodnevni Međunarodni znanstveni skup „Posljedice nestanka Bosanskoga Kraljevstva“ organiziran povodom 600. obljetnice rođenja bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić. Skup je okupio 29 povjesničara iz šest europskih zemalja, a organizirao ga je HKD Napredak – Institut za kulturu i tradiciju Hrvata u BiH, u suradnji s akademskim ustanovama iz Hrvatske i BiH te uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH.

Prvi dan skupa bio je posvećen raspravi o posljedicama osmanskog osvajanja srednjovjekovne Bosne i Huma, dok su drugi dan obilježila izlaganja o sudbini bosanske vlastele, migracijama katolika iz Bosne, te političkom naslijeđu koje je u zemlji ostalo nakon pada Kraljevstva.

Drugi dan izlaganja obuhvatio je različite teme: dr. sc. Dženan Dautović govorio je o ulozi papinske križarske retorike u regiji, a dr. sc. Krešimir Regan analizirao je kronologiju povijesti Bosne sve do smrti kraljice Katarine. Profesor Michael Ursinus iz Heidelberga iznio je retrospektivu Kotromaničkog Kraljevstva zabilježenu u osmanskim dokumentima 15. i 16. stoljeća, dok su dr. sc. Marinko Vuković i dr. sc. Matijas Baković obradili migracije katolika iz Bosne u Slavoniju kroz usporedbe arhivskih izvora.

Zahvalivši sudionicima, gostima i medijima na kraju konferencije, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD-a Napredak i član Organizacijskog odbora spomenutog skupa, istaknuo je značaj ovog skupa za Mostar i znanstvenu zajednicu Bosne i Hercegovine. Skup je, prema Landeki, pridonio dubljem razumijevanju povijesnih korijena i kulturnog nasljeđa, otvarajući put budućim istraživanjima i povezivanju znanstvenika iz susjedstva.

Na skupu su nazočili fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru dr. Marko Babić te konzul RH u Tuzli Ivan Bandić te Ljiljana Jurak, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije