Na začelju Europe

U Norveškoj više električnih automobila nego benzinskih, a u BiH ih ima samo 0,01%

električni automobili
Nikola Cutuk/PIXSELL
01.10.2024.
u 10:09

Prva zemlja u kojoj će biti više električnih automobila na cestama nego benzinskih bit će Norveška

Napori Europske unije da smanji onečišćenje i emisiju CO2 doveli su, u posljednje vrijeme, do sve glasnijeg zagovaranja upotrebe električnih automobila i zamjene vozila na fosilna goriva električnim ili hibridnim vozilima. Ovo je djelomično posljedica primjene Europskog zelenog plana čiji jedan od ciljeva uključuje i smanjenje emisije stakleničkih plinova za 90 posto do 2050. godine. Postizanje tih ciljeva znači značajno veće oslanjanje na alternativne izvore energije i goriva, tj. sve one izvore koji supstituiraju upotrebu fosilnih goriva i koji potencijalno mogu doprinijeti dekarbonizaciji prometnog sektora. I dok su u Bosni i Hercegovini električni automobili gotovo rijetkost u zemljama zapadne Europe sve više je takvih automobila.

Prva zemlja u kojoj će biti više električnih automobila na cestama nego benzinskih bit će Norveška. To će se dogoditi vrlo brzo ili se možda već dogodilo, piše Index. To kaže sama norveška vlada, koja je objavila analizu voznog parka provedenu u suradnji s norveškom udrugom automobilske industrije. U Norveškoj se sada praktički prodaju samo električni automobili. U kolovozu su činili 94 posto ukupne prodaje.

Norveška je oduvijek bila lider u mobilnosti s nultom emisijom, zahvaljujući nizu uvjeta (prihod, opskrba energijom, gustoća naseljenosti) koji su omogućili stanovnicima da masovno prihvate korištenje vozila na baterije prije nekoliko godina, kada prijelaz na električna vozila nije bio razmatran drugdje.Zapravo, prelazak je nadmašio očekivanja. Cilj je bio da se do kraja sljedeće godine prodaja automobila s unutarnjim izgaranjem smanji ispod 10 posto. To se dogodilo više od godinu dana prije planiranog. Mnogi su proizvođači odlučili prestati prodavati automobile s unutarnjim izgaranjem zbog niskih brojki koje su postizali.

S druge strane istraživanje zasnovano na podacima Eurostata za 2022. godinu svrstalo je Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju kao europske zemlje s najnižom upotrebom električnih vozila (EV). Prema nalazima koje je objavio portal za elektronsku registraciju Vignettecroatia.com, Turska je na trećem mjestu na listi zemalja s minimalnim usvajanjem električnih vozila. BiH je na dnu liste, sa samo 0,01 % vozila na električni pogon.

Od ukupno 1.006.142 registrirana vozila u zemlji, samo 138 je na električni pogon. Sjeverna Makedonija slijedi iza, s 0,04 % njenih vozila na električni pogon. Ukupne registracije vozila u zemlji iznose 483.482, od kojih je 190 električnih.Turska je osigurala treće mjesto, gdje je 0,1 % njene ogromne flote od 14.269.352 registrirana vozila na električni pogon, ukupno 14.552 EV. Cipar je na četvrtom mjestu na listi, s 0,138 % njegovih vozila na električna vozila, dok je Poljska na petoj poziciji, s 0,144 % od 21.458.101 registriranih vozila koja su električna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije