OŠTRA LUKA

U Oštroj Luci obilježena 32. godišnjica Boja na Galića

storyeditor/2024-07-23/boj.png
24.07.2024.
u 15:28

S ponosom, pijetetom i dužnim poštovanjem prema poginulim braniteljima u Oštroj Luci obilježena je 32. obljetnica značajnog datuma iz Domovinskog rata - "Boja na Galića". Svetu misu zadušnicu za sve poginule i umrle branitelje u filijalnoj crkvi sv. Leopolda Mandića predvodio je župnik vlč. Zlatko Ivkić. Nakon mimohoda položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomen-obilježje. Obljetnici su, uz ostale, nazočili izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predsjednik Skupštine PŽ-a Blaž Župarić, predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić, s članovima Vlade, među kojima je bio i ministar branitelja Ilija Mišković, predsjednik Gradskog vijeća Orašja Stanko Vincetić i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić te predstavnici Organizacijskog odbora i Mjesne zajednice Oštra Luka.

- Danas se sjećamo velike žrtve branitelja, čiji je uspjeh na današnji dan 1992. godine bio prekretnica rata na ovom području, omogućila je obranu prostora tada općine Orašje i dijela općine Domaljevac-Šamac koji je ostao u sastavu današnje Posavske županije. Iz godine u godinu postajemo svjesni tog uspjeha i važnosti te pobjede, koja je krvlju plaćena. Želimo biti dostojni njihove žrtve i našu budućnost na ovim prostorima i naš razvoj utemeljiti na njihovu uspjehu i njihovoj žrtvi. Ono što nama i ljudima koji danas žive u Oštroj Luci smeta je nepravedna daytonska crta koja svakodnevno opterećuje život ljudi na ovom prostoru i gotovo 30 godina poslije rata nije riješena. Očekujem da će to biti riješeno te ćemo tako u potpunosti uživati u svemu onome što su naši branitelji omogućili svojom žrtvom i uspjesim - rekao je predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić.

Ratni zapovjednik 3. satnije 1. bojne 106. brigade HVO-a Orašje Drago Kopić, tajnik Ministarstva branitelja PŽ-a, i u izjavi za medije potvrdio je kako je Boj na Galića bio jedna od presudnih bitki na tom posavskom području, bitka u kojoj se svaki pedalj slobodnog prostora branio krvlju i dijelovima tijela. - Naše zajedništvo tijekom cijelog Domovinskog rata u svojoj osnovi ima očuvanje hrvatskog identiteta na ovim prostorima. U Oštroj Luci poginulo je 36 branitelja, a od toga broja polovina ih je izgubila život na crti obrane Galića, što dovoljno govori o težini te obrambene crte. Mi smo uspjeli obraniti ono što je naše i nadam se da ćemo ovu kulturu sjećanja na ovaj događaj čuvati i dalje jer sve ono što mi činimo danas možemo očekivati da će naša djeca baštiniti sutra. I ovo spomen-obilježje i ova Spomen-soba, koju smo otvorili u Oštroj Luci, ide nam u prilog da očuvamo sjećanje na naše branitelje i na Domovinski rat - izjavio je Kopić. (nk)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?