Što donose podaci Vanjskotrgovinske komore BiH za prvih šest mjeseci 2024.

U prvih pola godine izvoz iz BiH pao za više od 700 milijuna maraka, no oporavak EU-a donijet će i rast domaće ekonomije

28.07.2024.
u 18:01

Pad izvoza za 730 milijuna maraka, ali i rast uvoza za 426 milijuna maraka osnovno je obilježje vanjskotrgovinskih kretanja za prvu polovinu ove godine, a u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH koju donosi Večernji list mogu se izvući zaključci kako pad ekonomske aktivnosti u zemljama Europske unije, odnosno pad potražnje za tradicionalno jakim izvoznim kvotama iz BiH, dovodi i do smanjenja brojki na izvoznoj strani vanjskotrgovinske vage.

Ipak, mjesta panici nema, prvi pokazatelji iz travnja ove godine, ali i najava oporavka ekonomija zemalja Europske unije s kojima imamo najsnažnije ekonomske veze ulijevaju optimizam, doduše oprezan i vođen idejom kako se bilo koji poremećaj u globalnim trgovinskim vezama brzo i lako reflektira na regionalnim razinama.

Najvažniji partneri

Iz analize koja uračunava i razmjenu za fizičke osobe, diplomatska predstavništva, veleposlanstva, međunarodne organizacije vidljivo je kako je u prvih šest mjeseci ove godine vrijednost izvoza roba iz BiH iznosila 8 milijardi i 192,7 milijuna maraka, dok je u istom razdoblju prošle godine bila 8 milijardi i 922,4 milijuna maraka.

Ovakav pad predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković objašnjava padom potražnje za onim što BiH najviše izvozi, a među ostalim, tu je i električna energija. No, dodaje kako je za očekivati da će do oporavka ipak doći. Kada je riječ o državama u koje najviše izvozimo, na prvom mjestu je, očekivano, Republika Hrvatska, naš najvažniji strateški partner, a iz BiH je u susjednu nam državu u prvih pola godine izvezeno roba u vrijednosti od milijardu i 301,2 milijuna maraka.

Slijedi Njemačka u koju je izvezeno roba u vrijednosti od milijardu i 279,8 milijuna maraka, dok je na popisu onih zemalja u koje se izvoz približava iznosu od milijardu maraka i Srbija (849,9 milijuna KM), kao i Austrija sa 792,2 milijuna te Slovenija sa 735,8 milijuna maraka.

S druge strane, analiza pokazuje kako je došlo do rasta uvoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što, osim onoga lošeg dijela tematike o prekomjernom uvozu, može jednim dijelom ukazivati i na oporavak, odnosno povećan obujam industrijske proizvodnje u BiH, zemlji u kojoj veliki dio tvrtki za proizvodnju koristi uvozni repromaterijal.

Vrijednost uvoza tako je dosegnula iznos od 14 milijardi i 299 milijuna maraka, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno broj od 13 milijardi i 873,6 milijuna maraka. Kada govorimo o državama i nadnacionalnim organizacijama s kojima BiH obavlja većinu svoje vanjske trgovine, na prvom mjestu je, očekivano, Europska unija s čijim je članicama ostvaren obujam vanjske trgovine u iznosu od 15 milijardi i 831,8 milijuna maraka, a od te brojke na iznos otpada nešto više od 6 milijardi, a na uvoz 9,7 milijardi KM. Na drugom mjestu su zemlje CEFTA-e s kojima je BiH ostvarila obujam vanjske trgovine od 3,4 milijarde maraka, pri čemu je izvoz zabilježen u iznosu od gotovo 1,3 milijarde, a uvoz od 2,1 milijardu maraka.

Slijede zemlje EFTA-e s obujmom vanjske trgovine od 460,9 milijuna maraka te ostali partneri. Gledajući po postocima, Europska unija sudjeluje sa 70,4 posto u ukupnom obujmu vanjske trgovine BiH, a na prostor Unije plasiramo gotovo 74 posto svojih roba, dok s istog područja uvozimo 68,4 posto roba.

Značaj stanja u EU

Navedeni podatak jasno ukazuje na značaj Europske unije, a osobito nekoliko nama susjednih zemalja članica s kojima su ekonomske veze iznimno jake i produktivne, doprinoseći time i nastavku rasta bosanskohercegovačkog gospodarstva.

Budući da je vidljivo kako ekonomije zemalja Europske unije bilježe oporavak nakon recesijskih kretanja koja su bila obilježje borbe protiv inflacije, za očekivati je kako će drugi dio godine donijeti nešto bolje podatke za bosanskohercegovačku poslovnu zajednicu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije