Nacrt usvojen u svibnju

U RS-u se u manje gradove uvode banke na kotačima

isplata km
26.06.2024.
u 08:41

Uplatno-isplatno mjesto je mjesto na kojem je omogućeno strankama obavljati poslove s novcem iz vozila (mobilna ekspozitura)

Banke u RS-u uskoro će imati mogućnost poslove obavljati i iz vozila, što će obradovati stanovnike malih općina u kojima ne postoje šalter banke. To je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona o mjerama sigurnosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, koji je u formi prijedloga na usvajanje uputio predsjednik NS-a RS-a Nenad Stevandić.

Nacrt je usvojen u svibnju, a prijedlog je na dnevnom redu Parlamenta početkom srpnja i u njemu nema izmjena. Uplatno-isplatno mjesto u smislu ovog zakona je mjesto na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove s novcem iz vozila (mobilna ekspozitura). Oni koji budu poslovali posredstvom mobilne ekspoziture dužni su osigurati mjere sigurnosti koje podrazumijevaju sustav videonadzora s čuvanjem videozapisa, koji se sastoji od jedne unutarnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo, zatim kovčeg za prijenos novca sa šifrom u koji će se odlagati gotovina i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovine i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sustava ladica s odgođenim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sustava hitnog upozorenja. Dakle, kao u svakoj banci.

Razlog za podnošenje ovog prijedloga je omogućavanje svim građanima RS-a korištenja bankarskih usluga s obzirom na to da u pojedinim sredinama ni jedna banka ne obavlja bankarsku djelatnost (npr. Drinić, Berkovići, Istočni Drvar, Kalinovik) ili na područjima gdje veći dio teritorija nije pokriven ovom uslugom (npr. Hercegovina). - Time će se omogućiti građanima koji žive na ovim područjima da ostvaruju svoja prava kao što je, primjerice, pravo na osnovni račun radi primanja plaće ili mirovine - navodi Stevandić u obrazloženju, piše srpskainfo.com.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?